Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Varför är så få pappor föräldralediga?

Från 2020
Uppdaterad 14.05.2020 13:14.
Varför vill pappor vara föräldralediga? - Spela upp på Arenan

Pappor som är hemma med sina barn upplever många positiva förändringar. Regeringen vill få fler att vara pappalediga - men det kan hända att en planerad reform inte kommer att få någon större effekt.

Den planerade reformen för föräldraledighet går ut på att framför allt förlänga pappornas möjligheter till att sköta sina barn hemma en tid.

Förslaget ger föräldrarna 6,6 månader vardera. Av den här andelen kan omkring två månader flyttas över till den andra föräldern.

Så även om en pappa skulle ge hela 2,3 månader av sin kvot åt mamman återstår 4,3 månader för honom.

I nuläget har pappan endast 9 veckor till sitt förfogande. Men trots att det är ett modigt förslag är det inte säkert att papporna skulle utnyttja möjligheterna.

Rapport tveksam till en ökning

Löntagarnas forskningsinstitut har på regeringens begäran gjort en utredning över hur den föreslagna modellen kunde påverka föräldrarnas val.

Hela en tredjedel av papporna använder bara tre veckor av sin pappaledighet i dag.

En fjärdedel av papporna tar inte ut någon föräldra- eller faderskapspenning alls.

Utmaningen ligger alltså i att få de här papporna att göra ett annorlunda val.

De pappor som sannolikt skulle påverkas av reformen är de som redan nu använder all sin pappaledighet. De här papporna skulle få en möjlighet att vara hemma ännu längre och skulle antagligen utnyttja det.

Kritiken mot reformen bottnar alltså i att det redan nu är långt ifrån alla pappor som tar ut sin pappaledighet.

Därför är det inte sagt att fler pappor kommer att börja göra det bara för att det finns en möjlighet att vara hemma en ännu längre tid.

Vi vill gärna höra dina pappatankar om det här.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Här fanns en enkät där vi frågade vad som upplevs som de största hindren för att ta ut all pappaledighet. Vi återkommer snart med en analys av svaren.

Gullmets - om allt som inte fungerar

Det här är ett avsnitt till min serie Gullmets - om allt som inte fungerar. Serien handlar om små och stora problem som jag och säkert många andra stöter på i vardagen.

Mitt nyaste avsnitt är: Vågar jag stycka en vitsvanshjort?

Du kan följa med vad jag håller på med via instagram på @johangullmets och du får gärna höra av dig om vad jag borde göra reportage om. Jag läser också min epost.

Diskussion om artikeln