Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges valborgsfirande är inställt – och kroginspektionerna fortsätter

Från 2020
Uppdaterad 27.04.2020 15:10.
Unga med studentmössor samlas på och omkring uteservering i Stockholm.
Bildtext Unga som vill fira sin examen samlades förra veckan på uteservering i centrala Stockholm.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stockholm har intensivinspekterat restaurangerna i ett par veckors tid för att se till att de följer coronarestriktionerna. Nu har polis och inrikesminister hållit pressträff om läget inför valborg.

Svenska inrikesministern Mikael Damberg meddelade under en pressträff i dag att det svenska traditionella valborgsfirandet är inställt. Att fira eller samlas kring brasor i stora folksamlingar går inte i år.

– Det traditionella valborgsfirandet är inställt. Under påsken såg vi att ett stort ansvarstagande visades av svenska folket. Nu står vi inför en ny helg när vi måsta ta samma ansvar, sade Damberg.

Det här är inte bara tips, det är regler som ska följas

– Det här är inte bara tips, det är regler som ska följas, säger Damberg.

Damberg höll pressträff tillsammans med Per Engström som är kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Corona vid polisen, och Johan von Sydow som är länsöverdirektör på Länsstyrelsen i Stockholm.

Vi ska inte ha stora ungdomssamlingar

Damberg påminde att förbudet mot sammankomster på över 50 personer gäller också utomhus, och uppmanade folk att fira valborg digitalt. Han vände sig också särskilt till föräldrarna för att de ska hålla koll på sina ungdomar inför valborg.

– Det tycker jag man ska ha varje år, men särskilt det här året. Vi ska inte ha stora ungdomssamlingar, det vore väldigt olyckligt.

Mikael Damberg
Bildtext Inrikesminister Mikael Damberg.
Bild: EPA/Fredrik Sandberg

Damberg påminner också om att det varit torrt och det finns risk för markbränder. Johan von Sydow berättar att eldningsförbud nu införts i tre län och nio kommuner.

Kraftsamling inför valborg

Polisen kommer att ha en hög närvaro för att förhindra stora folksamlingar och bryta upp dem vid behov, berättade Per Engström från polisen.

Också kroginspektionerna fortsätter intensivt. Johan von Sydow från Länsstyrelsen i Stockholm berättade att de 26 kommunerna i Stockholms län samarbetar för att hitta restauranger och barer som inte följer rekommendationerna.

Bara i Stockholms stad har 292 inspektioner genomförts under helgen, säger von Sydow.

Varnade redan i fredags

I fredags kom inrikesminister Damberg med en skarp uppmaning till restaurangerna att lyda restriktionerna som råder på grund av coronaviruset. Varningen var att restauranger som inte lyder kommer att stängas.

Människor på utomhusrestaurang i Stockholm med växthus och hav i bakgrunden.
Bildtext Det varma vårvädret fick fart på uteserverandet i Stockholm förra veckan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kroginspektionerna intensifierades kring påskhelgen. Tiotals restauranger fick anmärkningar under helgens inspektioner.

Upprepade anmärkningar hos de krogar som stängs

Helgen det varit lönedag i Sverige, det vill säga kring den 25e varje månad är restaurangerna vanligtvis extra fullsatta och därför var oron stor inför den här helgen. Redan i fredags utdelades flera anmärkningar och på lördag kväll flera till, skriver SVT.

Samtliga fem restauranger som nu behövde stänga är sådana som fått anmärkningar tidigare men inte åtgärdat problemet, skriver Smittskydd Stockholm om beslutet.

– Anledning till beslutet har framför allt gällt trängsel både inne i lokaler och utanför, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm i pressmeddelandet.

SVT rapporterar att flera av de fem krogar det gäller ligger på Södermalm vid vattenhålen kring Folkkungagatan, som varit föremål för diskussion om krogträngseln flera gånger de senaste veckorna.

Trängsel också i Malmö - men ingen alls i Jönköping

Också i Malmö har flera krogar fått anmärkningar efter inspektioner förra veckan, skriver Sydsvenskan.

Sju restauranger fick anmärkningar och åtta fick mindre påpekanden om brister som måste åtgärdas för att de ska få fortsätta håll öppet.

P4 Jönköping rapporterar däremot att inspektörerna där är positiva till hur bra restaurangerna och barerna skött sig.

Senare i dag väntas rapport om hur kontrollerna bland restauranger i Göteborg gått, skriver TT.

Diskussion om artikeln