Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många hjälpande händer behövs inom jordbruket – finländska studerande och permitterade hör av sig

Från 2020
Kvinna i växthus.
Bildtext Maria Berg odlar jordgubbar i Närpes.
Bild: Yle / Juho Teir

Den utländska arbetskraften tillåts inte komma in i landet och för bland andra växthusodlarna kan det innebära brist på arbetskraft. Maria Berg i Närpes brukar anställa utländska säsongsarbetare för att plocka jordgubbar, men i år är det inhemsk arbetskraft som räddar skörden.

Maria Berg odlar jordgubbar i växthus och de första jordgubbarna plockades för snart tre veckor sedan. När Finlands gränser stängdes hann de flesta av säsongsarbetarna med det sista flyget.

- Jag hann tänka att det skulle bli stora problem, för vi har samma arbetskraft som kommer igen varje år och som åker hem tillbaka till Ukraina.

När Finlands gränser stängdes i mitten av mars var det många jordbruksföretagare som hörde av sig till Österbottens svenska producentförbund, ÖSP och var oroliga för hur de skulle få utländska säsongsarbetare.

- De har nu fått det löst med studerande från orten som har förlorat sina sommarjobb på grund av coronaläget. Några har fått från de 1500 som ska komma till Finland, så det är inte längre så många medlemmar som är i kontakt i den här frågan, säger vikarierande trädgårdsombudsman Johanna Smith.

Johanna Smith ska provsmaka en tomat i sitt växthus
Bildtext Johanna Smith
Bild: YLE/Louise Bergman

Många har hört av sig

Berg skrev på företagets webbplats att företaget behöver anställa jordgubbsplockare och hon berättar att många har hört av sig.

- Det har varit jättemycket finländare som har sökt jobb, folk som är permitterade och studerande. Ända nerifrån Vanda har de ringt och sökt jobb.

Nu har Berg den arbetskraft hon kommer att behöva i år.

- Vi har många på listan i fall någon hoppar av. En del är permitterade till sista maj. Man vet ju inte vad som händer när de öppnar restaurangerna, om de åker tillbaka då. Vi kanske måste ta in annat folk i juni.

Smith säger att det nu är många som vill komma och jobba som hör av sig till ÖSP. Enligt Smith är läget ganska bra i Österbotten

- Det är många studerande som har varit i kontakt. Också såna som har blivit permitterade har hört sig för efter säsongsjobb och asylsökande har varit i kontakt, säger Smith.

Många ungdomar har sökt jobb

Hur mycket jordgubbar som ska plockas påverkas av vädret. Varmt och soligt väder ger mer bär.

- Det är många ungdomar som har sökt jobb. Det är ju positivt att finländarna söker växthusarbete. Det är både lågavlönade och högavlönade som har sökt sommarjobb.

Berg berättar att de vanligen har nästan enbart utländska säsongsarbetare, mellan 23 och 25 varje år.

- De finländska studerandena kommer nästa vecka eftersom de har skrivningar den här veckan.

På måndagen började utländska studerande som fanns i landet jobba i Bergs växthus.

- De har tidigare jobbat på restauranger i Helsingfors och har inget jobb nu så de ville komma och plocka jordgubbar.

En vanesak att plocka jordgubbar

Bara de finländska jordgubbsplockarna lär sig jobbet kommer de, enligt Berg, att bli lika duktiga som de utländska säsongsarbetarna.

- Det är ju en vanesak det här. När vi har haft samma anställda år ut och år in går det mycket snabbare än när nya börjar. Det spelar ingen roll om det är finländska eller utländska arbetare.

I växthusen jobbar sju utländska arbetare året runt och åtta hann komma med det sista planet och Berg berättar att de lär upp de nya jordgubbsplockarna.

Berg berättar att de kommer att klara säsongen bra.

- Vi behövde nio plockare. Jag tror det är värre för dem som odlat på friland, de kanske behöver 100 plockare.

Berg hoppas att finländska ungdomar ska jobba inom jordbruket i sommar.

- Det kommer inte att finnas andra sommarjobb och pengar behöver de.