Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅA-professor vill tillbaka till labbet: "En del coronarestriktioner borde lyftas, annars lider forskningen stort"

Från 2020
En hand, med en blå handske, häller en klar vätska ur en kopp i ett provrör.
Bildtext I laboratorierna görs experimentell forskning som inte kan ersättas av distansarbete.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Dörrar låstes och passerkort slutade fungera då Åbo Akademi införde coronarestriktioner i mitten av mars 2020. Sedan dess har varken forskare eller studenter kunnat röra sig i universitetets lokaler utan specialtillstånd.

Men nu börjar tålamodet vara slut på vissa håll. Professor Tapio Salmi vid fakulteten för Naturvetenskaper och teknik är rejält orolig för att forskningen inom fysik, kemi, geologi, processteknik och biovetenskaper ska börja släpa efter ordentligt.

– Inom vårt område är den primära källan till ny vetenskap laboratorieexperiment. Då laboratorierna är stängda går en mycket stor del av vår vetenskapliga verksamhet ner. Utan nya forskningsresultat är det svårt att få finansiering och fakulteten hamnar i ett synnerligen besvärligt läge, säger Tapio Salmi.

Halvbild på Salmi som står utomhus vid en vägg.
Bildtext Tapio Salmi är professor i kemisk reaktionsteknik vid Åbo Akademi.
Bild: Åbo Akademis bildbank

Läget är också utmanande för unga doktorander som behöver komma igång med sin forskning och för utländska studenter som inte vet hur framtiden blir.

En stor del av forskningsapparaturen är det kö till också i normalläge, och nu blir köerna ännu längre, befarar Salmi. Därför anser han att den experimentella verksamheten borde kunna fortsätta i liten skala.

– Jag har förståelse för att vi inte kan hålla närundervisning för studenterna eller låta stora grupper delta i laborationer samtidigt. Men att man stänger ner den experimentella forskningen som görs i mindre grupper, det är inte acceptabelt. Man kunde tillåta vissa forskare jobba tillsammans i mindre grupper och hålla igång viktig kärnverksamhet.

Inga ändringar på gång

För tillfället är ändå inga snabba förändringar att vänta. Åbo Akademi följer de nationella anvisningarna för att minska smittospridningen av coronaviruset och det gäller under tiden regeringen har utlyst undantagstillstånd fram till den 13 maj 2020.

– Vi förstår att många lider av läget men vi måste sätta folkhälsan främst, säger Åbo Akademis prorektor Stefan Willför.

Om försenad forskning leder till problem med finansiering ska det gå att lösa, tror Willför, eftersom problemet är globalt. Åbo Akademi har också uppmanat forskarna att kontakta finansiärerna och se över tidsplanen.

Vid Tammerfors universitet och Uleåborgs universitet är experimentell forskning i små grupper ändå tillåten redan nu. Vid Åbo Akademi, Åbo universitet och Helsingfors universitet är restriktionerna däremot striktare.

Stefan Willför ser in i kameran.
Bildtext Stefan Willför, prorektor och ansvarig för krisledningen.
Bild: Åbo Akademis bildbank.

Men i det skede som Åbo Akademi lättar på sina restriktioner är tågordningen ändå klar.

– Biblioteken och de som behöver experimentell verksamhet i laboratorier kommer att prioriteras, säger Willför.

Diskussion om artikeln