Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Eva Frantz tillbaka med andlös sträckläsning

Från 2020
Författaren Eva Frantz
Bildtext Författaren Eva Frantz är uppvuxen i Kårböle och bor idag i Esbo.
Bild: Marica Rosengård

Den prisbelönta kriminalförfattaren Eva Frantz är tillbaka med en ny bok. Den tredje i serien om den karismatiska polisen Anna Glad, och det är med en välbearbetad intrig som ”Svenskfinlands deckardrottning” försvarar sin titel, skriver Celia Svedhem i sin recension.

När vi återser äldre kriminalkonstapel Glad är hon höggravid tillsammans med särbon Thomas.

Stånkande av ischias och sin stora viktuppgång tvingas hon åka in till jobbet på sin lediga dag. En mamma har kommit hem från sin barnvagnspromenad och upptäckt att det ligger två bebisar istället för en i barnvagnen!

Mamman har ingen aning om var den andra babyn kommer ifrån och polisen rubricerar förvirrat händelsen som ”omvänd kidnappning”.

Snart upptas dock Glads uppmärksamhet av ett försvinnande; stadens enstöring, som i åratal satt pinnar i hjulet för kommunens olika byggprojekt, går inte att få tag på, och på hans farstukvist upptäcks en stor blodpöl.

På bilden syns bokpärmen till Eva Frantz senaste deckare. På pärmen syns konturerna av en mörk gestalt som rör sig bortåt, mot en ljuskälla.
Bildtext Eva Frantz fjärde kriminalroman, den tredje i serien om Anna Glad.
Bild: Schildts & Söderströms

Den uppdykande babyn, Anna Glads annalkande dito, ett sant maskrosbarn och hockeylegenden Samuel Lindberg och hans fru Alisons idoga försök att bli gravida sätter temat kring föräldraskap och barnlängtan.

Varje kapitel inleds också med en barnramsa, och som den uppmärksamme noterat så anspelar ju även titel på en sådan.

Typisk deckardramaturgi

Frantz har, precis som i sina tidigare böcker, gjort sin läxa. För han var redan dö är ett noggrant studium i deckargenrens dramaturgi med parallella berättarspår, överraskande vändningar och ett dramatiskt slut, men Frantz gör det med bravur.

Berättelsen håller hela vägen och bjuder på just det man vill ha ut av en god kriminalroman; spännande underhållning, trovärdiga karaktärer och andlös sträckläsning.

Även inför skapandet av sin huvudperson tycks Frantz noggrant ha studerat sina föregångare i genren, Anna Glad tycks som stöpt i en nordisk litterär polisform; arbetsnarkomanen som försummar sin familj, hinkar litervis med kaffe och besitter precis lagom många särdrag för att balansera mellan sympatiskt mänsklig och bara rakt av konstig.

Anna Glad sätter helt klart polisarbetet framför allt, till och med framför sin och sitt ofödda barns säkerhet, men hindras tyvärr av graviditeten i kaffedrickandet och får nöja sig med två koppar om dagen.

Hon är färgstark, har svårt med ordning, svårt med måttfullhet och en ständigt glupande hunger. Men därutöver är hon något så ovanligt som en sann feminist och kommer fram till att det bästa blir om särbon Thomas tar föräldraledigheten, så att hon kan fortsätta med det hon gör bäst; lösa mordmysterier.

Författaren Eva Frantz är redaktör på Svenska Yle. Den här recensionen är skriven av en utomstående recensent.