Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea: De flesta klarar av bostadslånen också i coronatider

Från 2020
En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand.
Bildtext Amorteringsfri period kan vara en lösning.
Bild: Mostphotos

Finländarna verkar klara av sina bostadsskulder trots coronakrisen - åtminstone tillsvidare. Tre fjärdedelar säger i en enkät, som finanskoncernen Nordea låtit göra, att de har utgiftssidan under kontroll.

Var fjärde finländare meddelade ändå om problem. Det var främst företagare, unga, barnfamiljer och folk som bor på hyra som upplevde att de hade svårt att klara av boendekostnaderna.

- De som bor på hyra kan inte flexa på samma sätt som de som har bostadsskulder, om inte hyresvärden går med på sänkt hyra, säger Jussi Pajala, vd på Nordeas hypoteksbank. Hyran ska betalas hurudana tider vi än lever i, säger han.

Många tror att bostadens värde bibehålls

Sex procent av hushållen med bostadslån har bett om amorteringsfritt på grund av coronakrisen. Totalt har bankerna tagit emot 165 000 ansökningar.

Finländarna är också ganska optimistiska vad gäller hur värdet på deras bostäder bibehålls trots krisen. 56 procent tror att värdet inte förändras medan 6 procent befarar att värdet sjunker.

Det var gallupföretaget Kantar TNS som gjorde undersökningen i början av april. 1 132 personer i åldern 18-79 svarade på enkäten.

OP: Avmattad bostadshandel

Bankkoncernen OP:s bostadsförmedling säger att bostadshandeln har mattats av under coronaepidemin. Jämfört med en vanlig april månad har affärerna minskat med 20 procent.

Det här syns ännu inte i statistiken eftersom den släpar efter. De färskaste siffrorna härstammar från mars.

OP uppskattar att bostadshandeln kan återgå till det normala i slutet av året såvida coronarestriktionerna hävs i sommar.

Diskussion om artikeln