Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Födelsedagsfirande Ari Vatanen berättar om sin fartfyllda körstil – han blundade och körde: ”Kunde inte vara hundra på att överleva”

Från 2020
Ari Vatanen på äldre dagar.
Bildtext Ari Vatanen vann VM-titeln i rally 1981.
Bild: All Over Press

Rallymästaren Ari Vatanen tvekade aldrig att trycka på gasen. Det gav många stora segrar och en nära döden-upplevelse. "Rent resultatmässigt var det verkligen inte den bästa körstilen", säger Vatanen på sin födelsedag.

I dag fyller den finländska rallyvärldsmästaren Ari Vatanen år. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters ger den färske 68-åringen en bild av sina år i rallybilar.

De åren var oerhört fartfyllda. På gränsen till dumdristiga.

– När man närmar sig en kurva är man inte hundra på om man kommer att överleva – och man kan inte tänka på något annat än körningen.

– Det är som att en fiolspelare får spela med en Stradivarius-fiol en gång. Jag är säker på att man spelar med ögonen slutna då. Det kändes på samma sätt för mig, som att jag blundade och körde. Bilen går på snedden, man är ett med bilen och kämpar för att styra den rätt i kurvan.

Världsmästaren från 1981 konstaterar att det inte är möjligt att ändra sin inställning.

– Körstilen är som din handstil. Den berättar mycket om din personlighet, säger Vatanen.

Förlorade sin pappa tidigt

Utöver sin VM-titel har Vatanen också fyra totalsegrar i det mytomspunna Paris–Dakar-rallyt. De kom några år efter att han var nära att dö under ett rally i Argentina 1985.

Bland annat bröt Vatanen åtta revben, vristen samt punkterade en lunga i olyckan.

– Det där var min stil. Rent resultatmässigt var det verkligen inte den bästa, men jag kunde inte avvakta.

Tidigt i sitt liv förlorade Ari Vatanen sin pappa. Han var bara åtta år när pappa dog i en bilolycka. Trots det blev Vatanen tidigt intresserad av rally och det bar ända till en VM-titel.

– Efter olyckan ska jag ha sagt att jag måste tämja bilar i mitt liv. Jag har lärt mig att man inte kan tämja livet. Det tämjer alltid oss människor.

Efter rallykarriären har Vatanen flyttat till södra Frankrike. Under en tioårsperiod mellan 1999 och 2009 arbetade Vatanen som ledamot i Europaparlamentet.

Diskussion om artikeln