Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De föräldralösa flyktingbarnen börjar anlända till Finland om en månad

Från 2020
Pakolaistyttö pilkkoo ruokaa maassa Morian pakolaisleirillä.
Bildtext Flyktingflicka i Moria-lägret på Lesbos
Bild: Jussi Koivunoro / YLE

Finland förbereder sig på att ta emot föräldralösa flyktingbarn från området kring Medelhavet. Migrationsverket Migri ökar antalet platser i de existerande mottagningscentralerna runtom i landet.

Dessutom grundar man ett nytt grupphem för barnen, men var det ska placeras är fortfarande oklart.

Totalt bereder Migri nu plats för cirka 100 minderåriga asylsökande. Det betyder att antalet platser avsedda för minderåriga fördubblas i Finland.

De flesta barnen kommer från flyktingläger i Grekland, men barn kan också mottas från Cypern, Malta och Italien, säger Migri i ett pressmeddelande.

Barnen testas för corona

Flyktingbarnen anländer veterligen till Finland i maj och juni. Alla anländer inte samtidigt, och operationen kan ta några månader i anspråk.

40 000 migranter sitter för närvarande fast på de grekiska öarna närmast Turkiet, och oron för att corona börjar spridas i lägren är stor.

Därför testas också alla de barn som kommer till Finland, både före och efter ankomsten. Flyktingbarnen ska också leva i karantänliknande förhållanden i 14 dagar efter det att de anlänt till Finland.

Finland har tidigare meddelat att vårt land tar emot 175 föräldralösa barn från Medelhavsområdet, men operationen har fördröjts på grund av coronan.

Diskussion om artikeln