Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa Historiska Hus ordnas enbart virtuellt i år – blir rundtur med överraskningsgäst

Från 2020
Lovisa historiska hus
Bildtext Lovisa Historiska Hus brukar locka många besökare. Så här såg det ut i fjol.
Bild: Jyrki Ojala

Det blir inget Lovisa Historiska Hus i år, åtminstone inte så som vi är vana att uppleva evenemanget.

Lovisa Historiska Hus har varit en viktig del av sommaren för många Lovisabor ända sedan det ordnades för första gången 2005.

Och det är inte bara Lovisabor som sett fram emot evenemanget – 20 000 besökare brukar årligen titta in i de öppna hemmen, handla antik och köpa med sig mat från restaurangstånd.

Att man nu måste avboka det fysiska evenemanget på grund av coronaepidemin är en stor besvikelse för både husägare, besökare och företagare.

– Jag känner ju själv den här besvikelsen i kroppen riktigt, säger Nina Wiklund, ordförande för föreningen Lovisa Historiska Hus som arrangerar evenemanget.

Vill minimera förlusterna

Lovisa Historiska Hus skulle gå av stapeln i slutet av augusti. Arrangörerna väljer att avboka redan i det här skedet för att bespara samarbetspartnerna från förluster.

– Regeringen tog ju beslutet att förbjuda alla stora evenemang ända till slutet av juli. Det är så att vi sätter igång ett ganska stort maskineri i Lovisa när vi gör de här evenemangen. Om vi skulle vänta till juni på att få veta hur det ser ut i augusti sätter vi våra samarbetspartner i en väldigt knepig situation, säger Nina Wiklund, ordförande för föreningen Lovisa Historiska Hus.

NIna Wiklunds fönster som hon själv har rutat om
Bildtext I år kan man titta in i hemmen virtuellt. Arkivbild.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

I det här skedet är det ännu ingen som vet hur coronaläget ser ut i augusti.

Om föreningen skulle ha väntat med beslutet till i sommar så skulle samarbetspartnerna redan ha hunnit sätta pengar på förberedelser inför evenemanget, pengar som sedan kan vara svåra att få tillbaka om allt måste ställas in.

– Det enda schyssta vi kan göra är att ta ett beslut nu. Det var absolut inte lätt. Vi satt länge och funderade på olika alternativ, säger Wiklund.

Att skjuta upp evenemanget till i höst kändes inte som en bra idé eftersom många av försäljarna som är med har sina stånd utomhus och höstvädret inte är att lita på.

Att inhibera evenemanget betyder inga ekonomiska förluster för föreningen. Största delen av utgifterna hänger ihop med evenemangsarrangemangen som man ännu inte hunnit påbörja ordentligt.

– Vi har det väldigt bra ställt. Jag är mer orolig för andra än för oss, säger Wiklund.

Virtuellt besök med överraskningsgäst

Hus- och inredningsentusiaster behöver inte helt tappa hoppet. Det går att hälsa på i en del av de vackra husen ändå – men virtuellt den här gången.

Lovisa Historiska Hus kommer att ordna streamning i realtid i samarbete med Loviisan Sanomat under evenemangshelgen 29–30 augusti.

– Även om våra härliga gäster inte kan komma hit i år så kan man besöka vissa hem virtuellt. Vi kommer säkert att ha en överraskningsgäst med oss, en härlig person, säger Wiklund.

Nina Wiklund
Bildtext Nina Wiklund är besviken över att evenemanget måste ställas in, men hon ser fram emot att ta sig an planeringen av livestreamen. Arkivbild
Bild: Jyrki Ojala

Det kommer alltså att bjudas på en sorts virtuell rundtur. Vem den hemliga gästen är och vilka hus vi får besöka i streamen avslöjas under sommaren.

Wiklund berättar att föreningen också funderar på att ordna en utställning med bilder från de historiska husen. Bilderna kunde sättas upp i fönstren på något av de tomma affärslokalerna som det finns flera av i centrum.

Nästa år ska Lovisa Historiska Hus ordnas som vanligt. Datumet är redan fastslaget: 28–29 augusti 2021.

– Vi ser fram emot att planera ett jättefint evenemang för nästa år. När man har två år på sig att planera kan det inte bli dåligt, lovar Wiklund.

Diskussion om artikeln