Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Prags borgmästare under polisbeskydd efter uppgifter om rysk mordplan

Från 2020
Zdenek Hrib på Boris Nemtsovs torg i Prag tillsammans med Nemtsovs dotter Zhanna.
Bildtext Prags borgmästare Zdeněk Hřib står vid det nyinvigda Boris Nemtsovs torg tillsammans med Boris Nemtsovs dotter Zhanna. Den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördades för fem år sedan.
Bild: Martin Divisek / EPA

Prags borgmästare uppger att det finns ett hot riktat mot honom. Zdeněk Hřib säger att han haft polisbeskydd i över två veckor. Enligt det tjeckiska nyhetsmagasinet Respekt finns det en hotbild från Ryssland riktad mot Hřib.

Prags borgmästare har i över två veckor levt under dygnet runt-polisbeskydd för att det finns en hotbild mot honom.

Borgmästaren Hřib bekräftar att polisen bestämt att han och hans familj behöver beskydd, men att han inte kan uttala sig i detalj om det.

- Det finns ett hot mot mitt liv. Jag har fått läsa polisens rapport och där nämns mitt namn - men jag har fått direktiv av polisen att inte säga mer, säger Prags borgmästare Zdeněk Hřib i en intervju för den oberoende ryska radiokanalen Echo Moskvy.

Det tjeckiska nyhetsmagasinet Respekt har intervjuat källor inom den tjeckiska säkerhetstjänsten som säger att en person med ryskt diplomatpass landade på Václav Havels flygplats för tre veckor sedan.

Enligt underrättelseuppgifterna ska mannen, en rysk agent, ha haft med sig en väska med det dödliga giftet ricin.

Enligt Respekts källor inom tjeckisk säkerhetstjänst har mannens mål varit att förgifta Prags borgmästare och en annan tjeckisk lokalpolitiker Ondřej Kolář.

Boris Nemtsovs torg och nedmonteringen av en sovjetstaty

Prags lokalpolitiker har den gångna vintern varit med om att fatta två beslut som inte faller Ryssland i smaken.

Den 24 februari 2020 beslut Prags lokalpolitiker att namnge området utanför ryska ambassaden till Boris Nemtsovs torg. Boris Nemtsov var en rysk oppositionspolitiker och Putin-kritiker som mördades vintern 2015.
Bildtext Den ryska ambassaden är belägen precis invid det område som i slutet av februari döptes om av Prags lokalpolitiker till Boris Nemtsovs torg. Nemtsov var en Putinkritiker som mördades 2015.

I vintras beslöt lokalpolitikerna i Prag att ändra namnet på ett centralt torg. Förr hette det "Under kastanjeträden", nu heter det Boris Nemtsovs torg.

Boris Nemtsov var en rysk oppositionspolitiker som var en högljudd och synlig kritiker av president Vladimir Putin. Nemtsov mördades för fem år sedan.

Nu råkar det sig så att den ryska ambassaden i Prag ligger precis vid den platsen som fått namnet Boris Nemtsovs torg.

Namnbytet har retat upp Moskva. Den ryska ambassaden i Prag vägrar ange den nya adressen - till exempel på sin webbplats.

Att namnge torget efter en rysk oppositionspolitiker är enligt Zdeněk Hřib ett led i en tjeckisk tradition att hylla mänskliga rättigheter.

Ett annat färskt exempel där Prag har retat upp Ryssland är kopplat till en bronsstaty.

I början av april togs en staty föreställande den sovjetiska marskalken Ivan Konev ner efter ett beslut av Prags lokalpolitiker, med Ondřej Kolář i spetsen.

En staty föreställande den sovjetiske marskalken Ivan Konev monteras ner i Prag i april 2020.
Bildtext Prags lokalpolitiker beslöt att montera ner en staty föreställande den sovjetiska marskalken Ivan Konev. Ryssland ser Konev som en krigshjälte och har åtalat Tjeckien för nedmonteringen av statyn. I Tjeckien ser många Konev som en av hjärnorna bakom krossandet av Pragvåren 1968.

Planen är att flytta statyn till ett museum - men Ryssland har väckt åtal mot Tjeckien för att ha monterat ner statyn.

Konev ses i Ryssland som en krigshjälte medan många tjecker minns marskalken som en av arkitekterna bakom Sovjettruppernas invasion i Prag våren 1968.

Ryssland: "Det är desinformation"

President Vladimir Putins talesperson Dmitri Peskov har avfärdat anklagelserna om att Ryssland haft en mordplan mot Prags borgmästare som osanna och kallar det hela "desinformation".

Enligt den oberoende ryska radiokanalen Echo Moskvy (Moskvas Eko) har den ryska ambassaden i Prag skickat en not till det tjeckiska utrikesministeriet.

Anledningen till noten är tidningen Respekts artikel som hävdar att en rysk person med diplomatpass rest till Prag för att förgifta Prags borgmästare och en annan tjeckisk lokalpolitiker, Ondřej Kolář .

Tjeckiens ledning vs Prags ledning

Den tjeckiska statliga ledningen, med president Milos Zeman och premiärminister Andrej Babiš i spetsen, har närmat sig Ryssland under de senaste åren.

Tjeckiens president Milos Zeman har kraftigt motsatt sig nedmonteringen av Konev-statyn.

Men nu får Babiš regering svara på en rysk not.

Intressant i sammanhanget är att Prags borgmästare och premiärminister Babiš värderingar står mycket långt ifrån varandra.

I höstas skapade Prags borgmästare Zdeněk Hřib tillsammans med borgmästarna i tre grannländer "De fria städernas pakt" - en pakt vars udd är riktad mot populism och nationalism i allmänhet och ländernas regeringar i synnerhet.

- Vi delar samma värderingar: frihet, demokrati. öppenhet, tolerans och rättsstatsprincipen, sade Zdeněk Hřib i en intervju för Svenska Yle i december 2019.

Svenska Yle har bett om en kommentar av Zdeněk Hřib gällande hotbilden mot honom, men intervjuförfrågan har inte ännu besvarats.

Källor: Respekt, Echo Moskvy, AFP, The Guardian

Diskussion om artikeln