Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa centralsjukhus får två nya respiratorer – intensiven ges en av dem

Från 2020
Apparatur intill en intensivvårdsplats.
Bildtext Arkivbild från intensivvårdsplats i Uleåborg.
Bild: Tiina Mäki / Oulun yliopistollinen sairaala

Vasa sjukvårdsdistrikt har för i år budgeterat för inköp av två nya respiratorer till operationssalar vid centralsjukhuset. På grund av coronapandemin kommer en av respiratorerna istället att placeras på intensiven.

Än så länge har kapaciteten vid sjukhuset räckt bra till för att vårda de patienter som behöver intensivvård, både på grund av covid-19 och på grund av andra sjukdomstillstånd.

Att placera en av de nya respiratorerna på intensivvårdsavdelningen är därför något av en försiktighetsåtgärd, men på grund av det rådande läget kan inköpet ändå komma att påskyndas något, berättar Olle Gull som fungerade som sekreterare vid måndagens möte i styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Prislappen för de två respiratorerna är totalt 70 000 euro.

Vårdköerna växer

Vid mötet gavs även en lägesrapport kring Vasa sjukvårdsdistrikt och coronapandemin. Distriktets direktör Marina Kinnunen, som var föredragande, uppger att läget just nu är förhållandevis lugnt men att det finns flera faktorer som oroar inför framtiden.

- Ekonomin är förstås en av dem. Men det bekymrar oss också att vårdköerna växer medan den här situationen pågår och att vi ser att medborgarna inte söker vård för andra sjukdomar trots att de borde, säger Kinnunen.

Under de kommande veckorna ska man inom sjukvårdsdistriktet därför börja arbeta extra med att utvärderna vilka de största riskerna är framöver, berättar Kinnunen.