Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petra Olli har sorterat känslorna efter chockbeskedet – efter skratt och tårar är hon i balans: "Ingen utanför min närmaste krets har förstått hur mitt liv har varit"

Från 2020
Petra Olli ler.
Bildtext Petra Olli fyller 26 i juni. Efter att ha avslutat karriären har hon börjat studera.
Bild: Yle/Sebastian Backman

När Petra Olli åkte till brottnings-EM i vintras visste hon att karriären var över. Nu har hon hunnit sortera sina känslor och klivit upp på mattan igen – men någon comeback handlar det inte om.

För två månader sedan skakade Petra Olli om Idrottsfinland. Hon satte punkt för den framgångsrika brottarkarriären abrupt – mindre än ett halvår innan OS i Tokyo skulle ha startat.

En vecka efter beskedet skrev Olli ett Instagram-inlägg där hon beskrev beslutet som tungt och skrämmande, men också modigt och noga övervägt.

Petra Olli var färdig som brottare. Nu säger hon till STT att hon kände på sig att det skulle bli så här långt tidigare. Under ungefär ett år mognade beslutet.

– Det fanns bra och dåliga dagar under den perioden. Kort sagt tröttnade jag på utlandslägren och den ensamhet som uppstod under dem. Jag kände till slut att jag skulle bedra mig själv och alla andra om jag fortsätter.

Hon medger att hon hade fattat beslutet när hon åkte till brottnings-EM i Rom i februari.

– Jag visste att det var mitt sista mästerskap.

Tufft att berätta

Det som framför allt stod ut med Ollis besked var att hon är 25 år och hade ett OS framför sig. Enligt många var hon ett av Finlands största medaljhopp i mästerskapet.

– Det var tufft att berätta att jag avslutar karriären.

– Att folk var förvånade är förståeligt. Ingen utanför min närmaste krets har förstått hur mitt liv har varit. Det var elitidrott där jag gav allt i 45 minusgrader i Sibirien och i 30 plusgrader i andra länder.

På sistone har Olli tillbringat tid i Estland hos sin pojkvän. På grund av coronaviruset har hon varit där längre än planerat.

– Jag har haft tid att fundera på allt som har hänt. Ibland har jag gråtit, ibland har jag skrattat. Det har varit viktigt att gå genom alla känslor och nu känner jag att jag är i balans.

Har sparrat estnisk brottare

Helt och hållet har Olli inte övergett brottningen. Den femfaldiga mästerskapsmedaljören har sparrat en estnisk brottare som siktade på att delta i Tokyo-OS.

– Att gå upp på mattan igen var som att komma hem, men mitt beslut att lägga av står kvar.

Dessutom har Olli studerat på distans under sin tid i Estland. Hon studerar marknadsföring.

– Jag måste säga att det tar ont i rumpan efter att ha suttit så mycket vid datorn. Jag har inte studerat sen 2014 när jag blev student.

Dessutom har Olli fått frågan om hon vill börja studera till tränare vid idrottsinstitutet i Kuortane. Hon säger att hon är intresserad av att hjälpa unga brottare.