Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Daghemspersonal i Lovisa syr ansiktsmasker åt hemvården

Från 2020
Hemgjorda andningsskydd.
Bildtext Made in Pernå kyrkoby. De hemgjorda ansiktsmaskerna skyddar inte användaren mot coronavirus, men de kan förhindra att viruset smittar andra människor.
Bild: Tina Kavander

På ett strykbräde torkar ett tiotal hemmagjorda ansiktsmasker. Det är anställda vid Lekgårdens daghem i Pernå kyrkoby som har gjort dem.

- Vi har sytt tolv stycken av bomullstyg här, helt efter Marthaförbundets modell. Tyvärr gick vår symaskin sönder så det blir inga fler nu, säger Tina Kavander.

På sin webbplats påtalar Marthaförbundet att den hemgjorda masken inte skyddar användaren mot coronavirus men att ansiktsmasken kan förhindra att viruset smittar andra människor.

Tina Kavander jobbar som närvårdare inom småbarnspedagogiken i Lovisa. Innan undantagsarrangemangen jobbade hon med det öppna daghemmet Träffis. Att byta om till Lekgården har gått bra.

- Det går bra men visst saknar jag mina familjer och hoppas verkligen att vi till sommaren ska hinna öppna vår verksamhet, säger hon.

Lovisa stad har på olika sätt hittat nya jobb åt en del av sina anställda. Tio personer från småbarnspedagogiken jobbar för tillfället inom äldreomsorgen.

Hemgjorda andningsskydd.
Bildtext Ansiktsskydd på tork efter den sista tvätten.
Bild: Tina Kavander

Och så sys det masker. Arbetsprocessen innehåller en del faser. Allra först ska tyget tvättas, sedan stryks det.

- Sedan klipper man ut en tygbit som viks dubbelt och veckas så den passar över näsan. Sen fäster man gummiband eller trikåband. Nu kan vi till exempel sy masker åt oss själva när vi har övat, säger Tina Kavander.

Allra sist tvättas sedan slutresultatet åter i 90 grader.

- Inom hemvården och äldreomsorgen kan vårdarna skydda andra från att bli smittade om de till exempel har hosta. De som vi nu har gjort blir reservmasker.

Bara symaskinen är hel igen kan det bli fråga om att sy fler ansiktsskydd. Arbetet med dem tar inte tid bort från barnen.

- Nu har vi ganska några barn i dagvård under den här tiden och ändå flera vårdare, så barnen har också fått sin del av tiden. Någon är alltid med dem, säger Tina Kavander.

Diskussion om artikeln