Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga flygturer för största delen av Norwegians flygplan fram till våren 2021 – coronaläget försämrar ekonomin ytterligare

Från 2020
Uppdaterad 28.04.2020 12:46.
Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015.
Bildtext Norwegian har drabbats hårt av coronaepidemin.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Flygbolaget Norwegian uppskattar att dess trafik kommer ha återgått till det normala först år 2022, och att största delen av planen inte kommer flygas förrän i april 2021. Det framgår i Norwegians nya framställning till investerare.

Norwegian har, precis som ett flertal andra flygbolag, påverkats hårt av coronavirusepidemin och de världsomfattande restriktioner den gett upphov till.

För Norwegians del har 95 procent av flygen ställts in, och 80 procent av personalen är permitterad. För tillfället opererar endast sju flygplan. Alla internationella avgångar är inställda, och bolaget flyger endast några få rutter i Norge.

Bolagets plan är ändå att successivt återgå till det normala, men antagligen först efter det första kvartalet 2021.

De rutter som först planeras återinföras är centrala rutter inom Europa, så några långdistansflygningar blir det inte i första hand.

Norwegian har tampats med ekonomiska problem redan före coronavirusepidemin, och det har spekulerats kring huruvida epidemin blir sista spiken i kistan för bolaget.

Bolagets framtid klarnar efter valborg

Tidigare i dag meddelade bolaget att det endast betalar de räkningar som operativt är absolut nödvändiga.

Bolaget har mottagit ett statligt stöd om 300 miljoner norska kronor, men för att utöver det få ett statligt garanterat lån på 2,7 miljarder norska kronor krävs att bolagets borgenärer går med på att omvandla lån och leasingavtal till bolagsaktier.

Huruvida förslaget godkänns klarnar i början av maj, på en bolagsstämma 4 maj, men ifall det förkastas kommer kassan eka tomt. Ifall det drar ut på tiden att återgå till normal flygtrafik behövs det sannolikt mer stöd.

Börskursen har sjunkit med 90 procent sedan början på året, och för en vecka sedan ansökte fyra dotterbolag om konkurs.

Krav på ersättningar kräver ny avdelning i Norge

Förlikningsrådet i Bærum får in så många krav på ersättning av Norwegians kunder att de behöver en ny avdelning för att behandla alla ärenden, rapporterar det norska rundradiobolaget NRK. Tusentals kunder uppges vänta på att få sina ärenden rättsligt avgjorda.

Tidigare år har ärendena varit cirka 3 000 om året, men i år är antalet 1 000 - per månad. Det handlar alltså om att få rätt till kompensation för inställda eller ändrade flyg. Summan rör sig oftast mellan 250 och 600 euro, beroende på rutt.

Det är reella tvister som väntar på rättslig behandling, skriver NRK.

Källor: Norwegian, AFP, NRK

Diskussion om artikeln