Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksförlikningsmannen har lagt fram ett lösningsförslag i medlingen om kollektivavtal för de kommunalt anställda: Parternas svar väntas på torsdag

Från 2020
Vårdare skuffar en äldre person i rullstol.
Bildtext Ifall förslaget förkastas kan förhandlingarna skjutas upp till hösten.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Kollektivavtalsförhandlingarna för vårdare och kommunalt anställda kan lösas den här veckan, efter att ha pågått i flera månaders tid. Förhandlingarna gäller 420 000 arbetstagare inom den kommunala sektorns arbetsavtal.

Riksförlikningsmannen lade under måndagskvällen fram ett lösningsförslag som parterna nu tar ställning till. Svar ska ges på torsdag före klockan 12.

Vårdarna och de kommunalt anställdas kollektivavtal har löpt ut den sista mars, men det gamla kollektivavtalet följs tills ett nytt avtal är framförhandlat.

Fackförbunden har inte tagit till stridsåtgärder i form av strejk på grund av det rådande läget. Vanligtvis medlar inte riksförlikningsmannen i kollektivavtalsförhandlingar för den kommunala sektorn ifall det inte finns något strejkhot.

Riksförlikningsmannen försöker nu hitta en lösning på den ytterst mångfacetterade arbetsmarknadskonflikten. Bland de olösta frågorna finns lönenivån och de 24 extra arbetstimmarna som skrevs in i konkurrenskraftsavtalet.

Ifall förslaget förkastas är det oklart när förhandlingarna kan återupptas. Ifall arbetsgivarsidan eller någon annan av parterna anser att det inte finns förutsättningar för fortsatta förhandlingar kan de bryta sig loss från dem. Då läggs tvisten på is fram till att coronaläget har lugnat sig och de kan återupptas, eventuellt på hösten.

Diskussion om artikeln