Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Greklands sjukvårdssystem kräver återupplivning - kommer inte att klara allvarlig smittspridning

Från 2020
Uppdaterad 28.04.2020 08:19.
Ambulanspersonal transporterade en coronapatient från en privat klinik till ett sjukhus i Aten den 24 april.
Bildtext Ambulanspersonal transporterade en coronapatient från en privat klinik till ett sjukhus i Aten den 24 april.

I Grekland har coronaspridningen hållits på en rätt låg nivå hittills och nu ska regeringen lätta på en del av restriktionerna. Samtidigt varnar människorättsorganisationen Amnesty International för att flera år av åtstramningspolitik har smulat sönder det grekiska sjukvårdssystemet.

Amnesty publicerar idag en rapport under rubriken "Återupplivning krävs: Det grekiska hälsovårdssystemet efter ett decennium av åtstramning".

Rapporten är en genomgång av hur hårt det senaste decenniets åtstramningar och lågkonjunktur har drabbat Greklands hälso- och sjukvård både ur patienternas och personalens perspektiv.

Enligt rapporten skars utgifterna för den grekiska hälso- och sjukvården ned med över 40 procent mellan 2009 och 2017. I rapporten uppmanas Greklands regering att börja investera i sjukvården igen.

Där varnas också för att den grekiska sjukvården inte kan klara av en allvarlig coronaspridning i landet.

Amnesty har talat med grekisk sjukvårdspersonal som säger att nedskärningarna resulterat i att de flesta sjukhusen arbetar med hälften av den personal som egentligen skulle behövas och att situationen blir helt omöjlig om fallen av covid-19 ökar.

En grekisk symfoniorkester spelade utanför Evagelismos-sjukhuset i Aten den 20 april.
Bildtext En grekisk symfoniorkester spelade utanför Evagelismos-sjukhuset i Aten den 20 april.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Efter ett decennium av underinvesteringar i offentlig sektor står hälso- och sjukvården inför ännu en allvarlig utmaning i och med pandemin, säger Marie Struthers, Europachef på Amnesty International.

- Med en hotande internationell recession efter pandemin finns det lärdomar att dra. Greklands smärtsamma erfarenhet från det senaste decenniet får inte upprepas och man bör därför inte återgå till den forna skadliga strategin av åtstramningspolitik, tillägger Suthers.

"Oroade för att vi inte har möjlighet att hantera pandemin på lång sikt"

Det första fallet av covid-19 rapporterades i Grekland i februari. Regeringen var medveten om svagheterna i den grekiska sjukvården och införde rätt snabbt jämförelsevis hårda restriktioner, med utegångsförbud och stängning av stora delar av näringslivet.

Enligt de officiella siffrorna har 136 personer i Grekland avlidit av covid-19 hittills och 2 534 har bekräftats smittade av viruset.

Den senaste statistiken pekar på en nedåtgående trend vad gäller smittspridningen och antalet fall som kräver intensivvård.

På tisdag ska den grekiska regeringen presentera sin plan för hur man ska börja lätta på restriktionerna efter den 4 maj.

Exempelvis frisörer och olika butiker väntas få öppna först och senare också skolor, hotell och restauranger.

En polis i skyddsmask övervakade flanörer vid en strand utanför Aten på lördagen.
Bildtext En polis i skyddsmask övervakade flanörer vid en strand utanför Aten på lördagen.

Sveriges radio har talat med Irini Gaitanou på Amnesty i Grekland och hon är orolig för vad som ska hända då man börjar lätta på restriktionerna.

- Vi är oroade att vi inte har möjlighet att hantera pandemin på lång sikt, speciellt nu när samhället ska börja öppnas igen, säger Gaitanou.

Hon kritiserar också den grekiska regeringen för att den inte nu passat på att sätta in mer resurser i sjukvården.

- Att vi fick stopp på smittspridningen borde ha gett oss tid att stärka sjukvården i Grekland, men vi har inte sett några seriösa försök att göra det, säger Irini Gaitanou till SR.

Källor: Amnesty International, SR, AP

Diskussion om artikeln