Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Larm om skyddsutrustning, Italien går in i fas 2 av epidemin, miljonförluster för bussbranschen

Från 2020
Landsvägsvy från bussfönster.
Bildtext Vår busschaufför är inte nödvändigtvis på så gott humör i dessa tider. Coronavirusepdiemin har lett till att bussarna står stilla och inkomsterna tryter.
Bild: Yle/Stefan Paavola

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt

Det finns risk för att vårdare använder för lite skyddsutrustning mot coronaviruset när nya direktiv tas i bruk. Det befarar Folhälsan Välfärds vd Gun Eklund. Social- och hälsovårdsministeriet ska fatta beslut om nya anvisningar, och utkastet kan tolkas som att en del krav slopas jämfört med tidigare regelverk.

Coronavirusepidemin kom mycket olägligt för bussbranschen. Våren är vanligtvis högsäsong med många kilometer på vägarna, men i år står många bussar stilla vilket leder till miljonförluster. Det finns ändå förhoppningar om både statlig och kommunal hjälp.

Den milda vintern och coronaepidemin verkar få finländare att sukta efter stugliv. Åtminstone i Östnyland har stughandeln varit ovanligt livlig och det finns också stor efterfrågan inom stuguthyrningen.

Italien har varit ett av de länder som drabbats hårdast av coronavirusepidemin, men nu anser premiärminister Giuseppe Conte att landet är redo att börja öppna upp igen och gå in i det han kallar fas 2.

Vårdmetoderna för de som har insjuknat i covid-19 ligger fortfarande i sin linda. Ingen vet vilken metod som är bäst eller vilka mediciner som rår på sjukdomen och coronaviruset. Men på olika håll i världen, även i Finland, pågår hela tiden försök och informationen delas över hela världen.

Kollektivavtalsförhandlingarna för vårdare och kommunalt anställda kan lösas den här veckan, efter att ha pågått i flera månaders tid. Sent i går kväll fick parterna ett medlingsbud som de ska ta ställning till senast på torsdag. Förhandlingarna gäller 420 000 arbetstagare inom den kommunala sektorns arbetsavtal.

Vädret

Det blir snöbyar eller regnskurar på många håll i dag och vi får en kylig nordanvind. I övrigt är det mulet till halvklart. Dagens högsta temperatur, från -1 grad i norr till +8 i söder.

Diskussion om artikeln