Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Intrum: Klart svårast för hotell- och restaurangbranschen att betala räkningar i tid

Från 2020
En faktura med olika summor.
Bildtext Alla kan inte betala sina fakturor före förfallodagen.
Bild: Yle/Juha Kivioja

Redan innan coronaepidemin tog skruv var det klar marginal mellan företag i hotell- och restaurangbranschen och övriga företag när det gäller försenade betalningar.

Inkassoföretaget Intrum samlar statistik om läget med försenade betalningar kvartalsvis.

Under årets första kvartal, alltså under tiden januari till mars, hade 15 procent av företagen inom hotell- och restaurangbranschen i Finland betalningssvårigheter.

Det kan jämföras med kategorin vattenförsörjning, avloppsrening, avfallshantering och sanering, där under 9 procent av företagen hade liknande problem och därmed kommer den kategorin på en otrevlig andra plats.

Knappt 6,5 procent av alla företag som jämförts hade blivit försenade med betalningar under första kvartalet i år. I fjol var andelen 6,1 procent under samma period.

Intrum har kollat nästan 328 000 företag, av dem hade 21 280 försenade betalningar.

Konkursvåg på väg in

Statistiken visar att hotell- och restaurangbranschen har haft problem redan innan coronaepidemin landsteg i Finland. Även i fjol toppade branschen samma statistik, då med en andel på ungefär 13 procent.

Men andelen företag med betalningssvårigheter har ökat i många branscher.

– Svåra tider är att vänta på flera håll. Det finns tecken på att efterfrågan inte återgår till samma nivå som före coronaepidemin i alltför snabb takt, säger Intrums försäljningschef Juha Iskala i ett pressmeddelande.

Iskala misstänker att vi får se bestående förändringar på marknaden. Läget just nu förebådar en situation med en konkursvåg och djupa betalningssvårigheter.

Åland bästa landskapet, stora företag sämst på att betala

Enligt statistiken utmärker sig stora företag med över hundra anställda negativt, där är det överlägset vanligast med försenade betalningar då över 35 procent av företagen kommer med i statistiken.

Bland övriga företag är andelen betydligt mindre.

De regionala skillnaderna är överlag rätt små, men en liten topp kan urskiljas i Satakunta och Norra Savolax, båda två håller sig mellan 7 och 8 procent.

På fastlandet har landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten de lägsta siffrorna, men Åland utmärker sig som det landskap som har överlägset minst andel företag med betalningssvårigheter, kring 3 procent.

Källa: Intrums undersökning

Diskussion om artikeln