Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Israeliska apelsiner har stoppats av tullen - innehöll insektgift

Från 2020
apelsiner
Bildtext Apelsinpartierna har inte nått butiksdisken
Bild: Yle

Stora mängder israeliska apelsiner har fastnat i Tullen på grund av att de innehållit ett bekämpningsmedel som är förbjudet i EU, bromopropylat. Tullen har avvisat cirka 104 000 kilo apelsiner fram till mitten av april.

Det första apelsinpartiet undersöktes och underkändes i februari. Sammanlagt har Tullen fram till mitten av april undersökt 16 och underkänt åtta apelsinpartier.

- I början av en ny odlingssäsong undersöker vi alltid de första partierna som kommer till Finland. Då vi märkte att det förekom oegentligheter, beslöt vi att fortsätta övervakningen av israeliska apelsiner fram till slutet av odlingssäsongen, säger produktsäkerhetschef Jonna Neffling.

Inga giftiga partier på marknaden

Inga partier som har stridit mot bestämmelserna har kommit ut på marknaden, intygar Tullen. Till butikerna har det endast kommit sådana partier som konstaterats vara säkra för konsumenterna.

- Det är åratal sedan vi upptäckt bromopropylat i produkter vi undersökt. Det var överraskande att hitta ämnet i israeliska apelsiner i år, säger sektionschef Suvi Ojanperä som ansvarar för kemiska undersökningar av livsmedel.

Bromopropylat är ett insektgift som används för bekämpning av fästingar i citrusfrukter. Giftet förbjöds helt i EU år 2011.

Diskussion om artikeln