Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försörjningsberedskapscentralen: Vi har ingått långtidskontrakt med tillförlitlig leverantör av andningsskydd

Från 2020
Uppdaterad 28.04.2020 11:12.
Försörjningsberedskapscentralens t.f. vd Janne Känkänen på långfredagens presskonferens.
Bildtext Janne Känkänen är ny t.f. vd för Försörjningsberedskapscentralen
Bild: Handout

Försörjningsberedskapscentralen FBC har ingått ett långtidskontrakt på leveranser av andningsskydd från Kina. Avtalet har ingåtts med ett
företag, vars tidigare leveranser av skydd till Finland uppvisat hög kvalitet, säger FBC i ett pressmeddelande.

Den 14 april anlände ett parti andningsskydd till Finland, levererade via ifrågavarande företag, och skydden uppfyllde Teknologicentralen VTT:s kriterier för kirurgiska mun- och nässkydd. De är alltså lämpliga för sjukhusbruk, säger FBC.

Det nu ingångna avtalet omfattar 12,5 miljoner kirurgiska mun- och nässkydd som levereras mellan maj och juli. Försändelserna ska komplettera den kommande inhemska produktionen av skydd, säger FBC.

Oklart vem leverantören är

Försörjningsberedskapscentralen uppger inte vem leverantören är. Det är inte åländska Optinova som Svenska Yle och Ålands Radio tidigare skrivit om som möjlig leverantör av skydd till FBC.

Vd Anders Wiklund säger till Yle att bolaget fortfarande är med i förhandlingarna med centralen och att man har en mycket god dialog med den nye vd:n Janne Känkänen.

Centralens inköp av kinesiska andningsskydd har inte till alla delar varit lyckade. Miljonbeställningar som gjordes i början av krisen visade sig vara misslyckade - andningsskydden dög inte för sjukhusbruk och det utreds fortfarande huruvida de beställda skydden går att använda i hemvården och på äldreboenden.

Diskussion om artikeln