Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Med 20 000 coronatest ska man se till att bollen rullar igen – tyska Bundesligan hoppas kunna fortsätta säsongen inom kort

Från 2020
En fotbollsläktare fylld med pappfigurer i stället för riktiga människor. I förgrunden en tom fotbollsplan.
Bildtext Matcherna spelas ändå utan levande publik. Fotbollsklubben Borussia Moenchengladbachs anhängare vill bidra med en bättre atmosfär genom pappfigurer av sig själva på läktaren.
Bild: EPA

I Tyskland väcker frågan om hur man så fort som möjligt ska kunna börja spela ligafotboll igen mycket diskussion. På tapeten är allt från frivillig karantän för hela lag till regelbundna coronatester för alla spelare.

I teorin låter det hela rätt så enkelt. Utan publik på läktarna ska man i den tyska Bundesligan spela de återstående nio omgångarna. Samma plan gäller också för den andra och tredje ligan, samt för damligan.

Hur det här i praktiken ska gå till och om hela företaget överhuvudtaget ens är eftersträvansvärt har ändå diskuterats häftigt i Tyskland under de senaste veckorna.

Så länge det i mars ännu spelades fotboll i landet smittades flera spelare av coronaviruset och hela lag sattes i karantän.

För att det här inte ska hända på nytt har det tyska fotbollsförbundet DFB och ligaförbundet DFL presenterat en plan för hur man trots allt ska kunna spela.

I bakgrunden en fotbollsplan sedd från en tom läktare.
Bildtext På torsdag kan det avgöras om det också i Dortmund kommer till spel inför tomma läktare.
Bild: EPA

Förutom tomma läktare och en minutiös planering av varje matchdag vill man också gå in för regelbundet intensivt testande av alla spelare, tränare och klubbarnas personal.

Sammanlagt talar vi här om omkring 20 000 coronatester för återstoden av säsongen.

Politikerna ska avgöra

Att ligan och klubbarna vill köra igång så fort det bara är möjligt har förstås med pengar att göra. Flera klubbar står nämligen redan nu på konkursens brant.

Spelar man inga matcher kan de inte heller televiseras och på så sätt går klubbarna miste om stora summor pengar, uppskattningsvis närmare 300 miljoner euro.

Ligabossarna har därför valt att gå varsamt fram i en mycket känslig fråga. Man vill se till att det inte uppstår en bild av att man här äventyrar folks hälsa för att rädda sin egen ekonomi.

Därför har man hela tiden betonat att det är politikernas sak att avgöra om man kan spela vidare eller inte.

Många politiker har å sin sida varit välvilligt inställda till fotbollsfolkets önskemål att kunna fortsätta säsongen.

Regeringscheferna i delstaterna Nordrhein-Westfalen och Bayern, Armin Laschet och Markus Söder har till exempel föreslagit att de första matcherna kunde spelas redan den 9 maj.

De tyska delstaternas sportministrar enades i måndags om att en nystart för ligan är möjlig, men tidigast i mitten eller slutet av maj. Ett datum som nu cirkulerar är den 23 maj.

Hur tidtabellen för en eventuell nystart kan tänkas se ut väntas vara uppe till diskussion eventuellt redan på torsdag. Då ska förbundskansler Angela Merkel och delstaternas regeringschefer diskutera hur man går vidare i coronakrisen.

Ett beslut är sannolikt ändå att vänta först senare.

Kritik mot intensivt testande

Planerna på att börja spela fotboll igen har ändå kritiserats hårt, bland annat för att det kommer att krävas tusentals coronatester för att genomföra matcherna.

För varje enskild spelare, tränare och lagmedarbetare räknar man med minst tio coronatester för återstoden av säsongen. Det här alltså för alla klubbar i fyra ligor.

Bland annat den tyska smittskyddsmyndighetens vice chef Lars Schaade har betonat att coronatestandet borde genomföras på främst medicinska grunder.

Helt allmänt frågar man sig också varför varje fotbollsspelare regelbundet ska testas, när tester annars för det mesta endast genomförs i fall där man misstänker smitta.

Det betonas också att det till exempel vore betydligt viktigare att regelbundet testa personal vid äldreboenden.

Ligachefen Christian Seifert betonar å sin sida att de tester man kommer att göra inte kommer att leda till brist på tester på annat håll.

Man har till och med räknat ut att det endast handlar om 0,4 procent av de i Tyskland för tillfället tillgängliga testerna.

En man i mörk kavaj o vit tröja har sina händer vridna lite snett uppåt från ett podium med mikrofon med munnen lite öppen och med intensiv blick framåt.
Bildtext Christian Seifert, chef för ligaförbundet DFL, försvarar användningen av tester.
Bild: EPA

Från ligans sida har man dessutom kommit överens om att testanalyserna ska genomföras vid laboratorier som har meddelat att de har fri kapacitet.

Hur ska spelarna skyddas?

Det hygienkoncept som ligan har presenterat ser man på smittskyddsmyndigheten som en bra sak, men man betonar att det här främst handlar om en arbetsskyddsfråga som smittskyddsinstitutet inte har att göra med.

Och just när det gäller spelarnas arbetarskydd har det kommit till en del mer eller mindre bisarra förslag.

Tidningen Der Spiegel rapporterade i förra veckan om arbetsministeriets förslag, som bland annat gick ut på att spelarna i samband med matcherna skulle bära någon form av mun- och ansiktsskydd.

En svart vägg och en desinfektionsflaska fäst på väggen och ovanför en guldfärgad skylt med en pil mot flaskan där det på tyska står "Här desinfektion".
Bildtext Ligaförbundet DFL hoppas att dess hygienkoncept ska tillåta en nystart för fortbollen så fort som möjligt.
Bild: EPA

En alternativ plan handlar om att lagen skulle vara fullständigt isolerade från omvärlden så länge säsongen pågår.

Arbetsminister Hubertus Heil har senare avvisat förslaget om munskydd, men i en intervju för tidningen Bild am Sonntag betonar han att också spelare och klubbpersonal är arbetstagare, för vilka reglerna om arbetarskydd gäller.

Ingen förståelse bland ultras

Frågan om säsongen ska fortsättas delar också fotbollsfansen.

Hård kritik mot planerna kommer från ett kanske lite oväntat håll, nämligen från supporterorganisationerna Pro Fans och Fanszenen Deutschland, som är en sammanslutning för de inbitna ultrasupportrarna.

I ett ställningstagande skriver Fanszenen Deutschland att planerna är ett blankt hån mot resten av samhället och i synnerhet mot dem som engagerar sig för att hantera coronakrisen.

Proffsfotbollen är sjuk i sig och borde fortsättningsvis förbli i karantän. Att spela säsongen vidare handlar endast om att säkra miljoninkomster för några enstaka profitörer, heter det vidare i ställningstagandet.

Affischer med trasiga teverutor och en fotboll mot rutorna lyfts upp i ett stort hav av händer.
Bildtext Många supportrar är kritiska till att fortsätta säsongen. (Arkivbild från 2018 då fansen protesterade mot betal-tv).
Bild: EPA

Inom polisfacket GdP oroar man sig ändå för att en del supportrar vill ta del av fotbollen även om den spelas utan publik på läktarna.

Facket varnar för att ivriga supportrar kan samlas utanför arenorna i samband med matcherna. Det här skedde redan då Mönchengladbach spelade mot Köln inför tomma läktare i mars.

Karantänfrågan inte avgjord

Där en del politiker betonar att fortsatta spel kan vara en behövlig distraktion i kristider tar andra fasta på orättvisan i situationen.

De grönas partichef Annalena Baerbock frågar sig till exempel om rättvisan i att matcherna eventuellt får fortsätta samtidigt som lekplatserna för barn fortsättningsvis förblir stängda. Hon ser att det här handlar om en fråga som skadar sammanhållningen i samhället.

Samma rättviseaspekt gäller också för andra idrottsgrenar. Även om till exempel den tyska basketligan under måndagen meddelade att man vill försöka spela säsongen till slut, så är det många som anser att den penningstinna fotbollen nu behandlas med silkesvantar.

Men också gällande fortsättningen för fotbollen återstår ändå en avgörande hittills olöst fråga.

Ligaförbundets planer på att endast sätta coronasmittade spelare i karantän får nämligen mothugg. Många anser i stället att karantänen i så fall borde gälla för hela laget i fjorton dagar.

Den här karantänsriktlinjen, som allmänt gäller för resten av samhället, vill ligan förstås till varje pris undvika. Den skulle nämligen kunna betyda att säsongen definitivt är färdigspelad fortare än kvickt.

Med hela lag i karantän spelas inte heller någon fotboll.

Diskussion om artikeln