Polisen och kommunerna i Östnyland vädjar till valborgsfirarna: “Stanna hemma”
Årets valborgshelg kan säkert upplevas som den tråkigaste på länge. Kommuner och polis uppmanar alla att fira hemma med familjen. Ungdomsarbetarna är samtidigt beredda på att prata med och hjälpa dem som är utomhus.
Borgå stad och polisen höll en gemensam pressträff på Marens strand inför valborgsmässoafton.
Just nu är läget i Borgå ganska bra och staden har kunnat upprätthålla alla centrala funktioner, men stora folkmassor på valborgsmässoafton och första maj kan leda till problem.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula konstaterar att polisen och staden delar en viss oro över att folk ska glömma bort coronabegränsningarna under valborg.
– Man får och ska gå ut men alla behöver inte fira i samma hög för att det här inte ska bli en oförglömlig coronavalborg. Vi har alla ändå hunnit fira många gånger förr så nu får vi öva vår krisuthållighet lite till, säger Ujula.
Bland annat blir det inget första maj-torg på Salutorget i Borgå i år. Ujula önskar också att traditionella picknickar på stränder och i parker skulle utebli den här gången.
Kriminalkommissarie Freddie Cederlund från polisen i Östnyland vädjar också han till Borgåborna att hållas hemma och undvika picknickar.
Han konstaterar att folksamlingar på över tio personer är förbjudna, likaså andra evenemang på offentlig plats.
Polisen kommer att synas i gatubilden under helgen, speciellt på de platser där folk vanligtvis samlas för att fira valborg, men också i skärgården. Dessutom övervakar polisen att restauranger och krogar håller stängt.
– Om vi ser folksamlingar kommer vi att skingra dem, i första hand genom uppmaningar och i sista hand genom böter, säger han.
Beredskapen är ungefär den samma som under tidigare år men tillvägagångssättet är lite annorlunda.
– Vi kan också skingra mindre folksamlingar om de leder till fara för människors hälsa och säkerhet. Det är bra att komma ihåg att det inte bara handlar om stora folksamlingar på över tio personer.
Polisen övervakar också skärgården
Kommissarie Olavi Merihaara vid polisen i östra Nyland har ansvar för övervakningen i Sibbo och Lovisa. Han önskar också att folk i alla åldrar förstår att fira valborg och arbetarens dag hemma.
- Vi önskar att man i år firar hemma med familjen och undviker större samlingar så att det goda förebyggande arbetet vi har inlett får en bra fortsättning.
Merihaara känner inte till att någon skulle planera en större tillställning i Sibbo eller Lovisa, men om sådana upptäcks upplöses de omedelbart och folk får bege sig hem.
Polisen kommer att övervaka redan bekanta områden i bland annat Söderkulla, Nickby och Lovisa centrum. Kapaciteten räcker också till för att hålla ett öga på skärgården.
- Vi lyckas nog övervaka skärgården och hoppas att ansvarsfulla personer också hör av sig till nödcentralen 112 om det behövs. Vi samarbetar tätt med gränsbevakningen som rör sig mellan öarna i skärgården, säger Merihaara.
Merihaara nämner att också sjöbevakningen kan ta sig från Helsingfors till Sibbo om situationen så kräver, men hoppas verkligen att det inte ska behövas.
- Vi bär alla ett gemensamt ansvar för att de här bestämmelserna följs, inte bara polisen, säger Olavi Merihaara.
Virtuellt program för unga i Borgå
Åtta ungdomsarbetare från Borgå stad kommer att patrullera på gatorna under valborgsmässoafton. Det är lite fler än tidigare, enligt chefen för ungdomstjänster Nina Jorkama.
– Vi samarbetar med polisen och kan ringa dem om inte vår konversationsförmåga räcker till för att hålla ordning på ungdomarna, säger Jorkama.
I övrigt har staden försökt ordna med virtuellt program åt ungdomarna.
Stadens ungdomsarbete har fungerat på Discord sedan en och en halv månad tillbaka och där kommer ungdomarna till exempel att kunna spela datorspel tillsammans.
Man kan också följa övriga evenemang på webben, som till exempel JVG:s konsert som sänds live från Helsingfors.
Jorkama konstaterar vidare att de flesta ungdomarna nog är medvetna om situationen. Då ungdomsarbetarna har hört sig för så har det funnits lite olika typer av planer för valborgsfirandet.
– Problemet är att det finns lite olika regler i hemmen. Vissa föräldrar är mer strikta och andra har inte lika mycket koll. Kompisarna är allt och många av ungdomarna vill komma ut efter att ha gått i distansskola dagarna i ända, säger hon.
Hon konstarerar att ungdomarna sist och slutligen är smarta, men att det finns en risk att de börjar samlas i större massor om det är fint väder.
Ungdomsarbetare i Sibbo och Lovisa hela helgen
Även i Sibbo och Lovisa förbereder sig kommunernas uppsökande ungdomsarbetare på valborgshelgen.
I Sibbo får ungdomsarbetarna förstärkning av en person från skolväsendet, men i övrigt klarar kommunen sig med egen personal, då ungdomsgården nu är stängd på kvällarna.
- I Sibbo patrullerar ungdomstjänster på valborgsmässoafton och det påföljande veckoslutet, säger uppsökande ungdomsarbetare Bodil Weckström.
Specialungdomsarbetare, uppsökande ungdomsarbetare och ungdomsledarna kommer att jobba kvällstid i två patruller, en i södra och en i norra Sibbo.
- Vi rör oss på de ställen där vi vet att ungdomarna brukar hålla till och kollar att allt är ok. Är det något oroväckande har vi vid behov kontakt till polisen eller hem om vi ser någon som inte verkar må så bra och ser till att den blir upplockad, säger Weckström.
Hur mycket folk som söker sig utomhus beror bland annat på vädret, men Weckström tror att det nog kommer att vara en del människor i rörelse.
Ungdomar har samlats här och där under tiden som skolorna har varit stängda.
- Nog har det samlats unga utomhus på olika ställen både i södra och norra Sibbo. Det hör ju lite till ungdomen att man vill träffa sina kompisar. Nu när man är borta från skolan finns ett stort behov av att ses och umgås, säger Weckström.
I Lovisa ligger ungdomsarbetarnas fokus på Skeppsbron, bastionerna och idrottsplanen.
På onsdagen samlas stadens ungdomsarbetare för att planera rutter och bevakning. Då klarnar också i vilken utsträckning de kan hjälpa till i byarna.
- Vi kommer att köra runt till de ställen som vi i regel vet att ungdomarna hänger på, säger uppsökande ungdomsarbetare Samira Al-Far i Lovisa.
Medan skolorna har varit stängda har ungdomsarbetarna inte lagt märke till större grupper med ungdomar som i till exempel Sibbo. Samira Al-Far tror därför att valborgshelgen kan bli rätt lugn i Lovisa.
Till ungdomsarbetarnas uppgifter hör att prata, hålla koll på och hjälpa de unga vid behov.
- Vi kan tala med dem och förstås uppmana och påminna dem om att man inte får samlas i för stora grupper. Att man borde dela på sig eller kanske åka hem som är det bästa alternativet. Men vi har inte dess mer befogenheter, säger Bodil Weckström.
Det lättaste sättet att få tag på en ungdomsarbetare är antingen att söka efter kontaktuppgifter på kommunernas webbplatser eller på sociala medier.
Ungdomsarbetarens nummer i mobilen
Samira Al-Far rekommenderar att ungdomarna har åtminstone en av de uppsökande ungdomsarbetarnas telefonnummer i sin egen mobiltelefon.
- Om det uppstår en obehaglig situation kommer vi så fort som möjligt och det betyder också att vi kan vara i kontakt med deras föräldrar om det behövs.
Ha de uppsökande ungdomsarbetarnas telefonnummer i mobiltelefonen
Samira Al-Far, uppsökande ungdomsarbetare
Ungdomsarbetarna har ett gott samarbete med polisen och vid omedelbar fara ringer de också det allmänna nödnumret 112.
Till skillnad från tidigare år får ungdomsarbetarna inte vara i fysisk kontakt med ungdomarna. Det här på grund av risken för att bli smittad av coronaviruset.
Om någon till exempel är för full får föräldrarna hämta personen.
- Tidigare år har vi tagit dem med i bilen och kört hem dem. Nu med viruset så måste vi vara försiktiga också med det. Om situationen kräver så självklart att vi för hem dem i bilen, men tröskeln har varit lägre tidigare år, säger Samira Al-Far.
De uppsökande ungdomsarbetarna i Lovisa har ingen specifik skyddsutrustning med sig på fältet, varken ansiktsmasker eller handskar.
- Nej, det har vi inte hunnit diskutera, men det kan man nog ta med. Vi kan ha skyddsutrustning med, så klart att vi kan, säger Al-Far.