Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Delade åsikter bland Åbopolitikerna – ska staden gå in med 30 miljoner i en ny hockeyarena?

Från 2020
Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen.
Bildtext Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

I Åbo drömmer man om en ny hockeyarena ett stenkast från centrum. Bangårdsarenan skulle ingå i en större helhet som huvudsakligen skulle finansieras med privata pengar. Politikerna i stadsstyrelsen är ändå skeptiska till att betala hälften av den hockeyarena som beräknas kosta åtminstone 60 miljoner euro.

På bangården nära Åbo centrum planeras ett stort byggprojekt som skulle innehålla en hockeyarena som en del av ett evenemangscenter samt hotell, butiker, kontorslokaler och bostäder. Helhetsinvesteringen skulle enligt uppgifter uppgå till 600-700 miljoner euro och huvudsakligen finansieras med privata medel.

Hockeyarenan skulle ha FM-ligalaget TPS som primär hyresgäst och personer med anknytning till Åboklubben ligger bakom det stora projektet. Den tidigare hockeystjärnan Saku Koivu samt Supercellmiljonärerna och TPS-ägarna Mikko Kodisoja och Ilkka Paananen är med i projektet Turun Ratapiha.

Dessutom är den lokala fastighetstungviktaren Rauno Puolimatka och HIFK-ordföranden Timo Everi, som har försökt få till en ny arena i Helsingfors, involverade.

Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen.
Bildtext Det vinnande förslaget i arkitekttävlingen.
Bild: PES-Arkkitehdit Oy

Ilkka Kilpimaa fungerar som projektchef och säger till Turun Sanomat (bakom betalmur) att arenaprojektet skulle kosta 60-70 miljoner euro och att man vill att Åbo stad ska stå för upp emot hälften av kostnaderna – 30 miljoner euro.

Enligt Lauri Kattelus (Saml), stadsstyrelsens ordförande, är kravet på en stor investering från Åbos sida något nytt.

– Summan som staden borde investera, 30 miljoner euro, är som summa och i sin storleksklass något som rätt nyligen har dykt upp. På grund av sin storlek väcker den förståeliga misstankar och frågetecken. Projektet, som har marknadsförts som privat, har beträffande arenan förvandlats till ett halvoffentligt projekt, skrev Kattelus på Facebook i söndags.

Partikamraten och stadsdirektör Minna Arve (Saml) kom ändå med ett förslag till stadsstyrelsen om att Åbo skulle gå in med 30 miljoner euro i projektet. Som väntat bordlades ändå ärendet av stadsstyrelsen på måndagen. Beslutet var enhälligt.

Olika åsikter

Frågan delar partierna i Åbo. I Samlingspartiet har stadsstyrelsemedlemmarna Sini Ruohonen och Niko Aaltonen flaggat för att Åbo ska gå med.

De Gröna har inte tagit ställning.

– Vi förhåller oss positivt till projektet men stadens ekonomi väcker frågor, säger gruppordförande Saara Ilvessalo till Turun Sanomat (bakom betalmur).

Åbo stadsfullmäktigegrupper

I SDP är man tveksamma.

– Tiderna är utmanande och förslaget kommer i en besvärlig situation. Det finns många behov. Jag hoppas förstås att området utvecklas, säger gruppordförande Piia Elo till tidningen.

Vänsterförbundet har redan deklarerat att man motsätter sig Arves förslag om en delvis stadsfinansierad arena och Sannfinländarna uppges vara tveksamma.

Stadsstyrelsen bestämde alltså på måndagen att bordlägga frågan och fortsätta behandla den i maj. I maj kan den även dyka upp på stadsfullmäktiges bord som till sist kan fatta ett beslut.

Åbohallen kan rivas

För snart 30 år sedan stod Åbohallen i Artukais klar. Arenan har en publikkapacitet på 11 820 åskådare men TPS har inte minst under de senaste åren haft svårt att locka åskådare till hallen. Dessutom är arenan så småningom i behov av en renovering.

Om en ny arena förverkligas i centrum behöver politikerna fatta beslut om vad som ska hända med den gamla hallen.

Kaapo Kakko spelade sin första ligamatch i december 2017.
Bildtext För exakt tio år sedan vann TPS sitt senaste FM-ligaguld.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Ett alternativ är att spjälka upp hallen horisontellt, så att den nedre delen skulle bestå av en hockeyrink och den övre delen av hallen skulle tjäna gymnastik- och kampsportsgrenar.

Ett annat alternativ är att riva hallen och sälja tomten.

En kassaflödesanalys över de 15 kommande år som staden har låtit göra ger vid handen att en rivning av hallen skulle vara det klart förmånligare alternativet.

Diskussion om artikeln