Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå löser problemet med brist på skyddsutrustning under coronaepidemin - köper munskydd från privat företag

Från 2020
Ett par händer håller upp ett munskydd framför ett ansikte.
Bildtext Borgå stad köper 100 000 munskydd för att skydda anställda och klienter under coronavirusepidemin (illustrerande arkivbild).
Bild: Helen Sessions / Alamy

För någon vecka sedan drogs de munskydd Borgå stad fick via Försörjningsberedskapscentralen tillbaka, eftersom de inte uppfyllde kraven.

- Då var situationen svår, men nu har vi löst den. Vi ska köpa in engångsmunskydd och skyddsrockar från ett privat företag, berättar Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör inom Borgå stad.

Tillräckligt med utrustning finns

Social- och hälsovårdsministeriet gav den 31 mars direktiv om skyddsutrustning. Sedan dess har personalen inom Borgå stads vårdenheter använt engångsmunskydd i arbetet. Inom hemvården byts munskydden ut inför varje besök.

Borgå stad fattade i måndags beslut om att köpa skyddsutrustning för 65 000 euro, och för den summan får staden skyddsutrustning för en dryg månad.

Utrustningen kommer att testas av forskningscentralen VTT. Borgå räknar med att få leveransen i början av nästa vecka.

Affären ingås med företaget TB Consulting Oy, och staden beställer ett parti med 100 000 munskydd.

En hand med kateter håller i en sjukvårdares hand.
Bildtext De anställda inom social- och hälsovården i Borgå använder skyddsutrustning i arbetet under coronavirusepidemin.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Borgå stad fick nyligen också in ett mindre parti med skyddsutrustning, och man har även handdesinfektionsmedel och ansiktsvisir i lager.

Personalen har alltså kunnat använda skyddsutrustning i arbetet helt enligt gällande direktiv.

- Vad jag har förstått så har allt fungerat bra. Och vi har inte haft några bekräftade coronafall inom stadens enheter eller hemvården, varken bland anställda eller klienter.

"Vi försöker vara beredda"

Också inom de privata vårdhem som Borgå stad anlitar har man klarat sig utan coronafall. Det är Silvennoinen tacksam för.

- Säkert är det bara en tidsfråga innan coronaviruset är här. Vi försöker vara så beredda som möjligt och gör vad vi kan för att förhindra virusets spridning.

Tygmasker som kan tvättas används i viss mån av de anställda inom social- och hälsovården i Borgå. Om klienten har symptom på luftvägsinfektion ska ändå engångsmunskydd användas.

Det går därmed åt en hel del skyddsutrustning inom Borgå just nu, också eftersom staden har satsat på nya verksamheter till följd av coronaviruset.

- Situationen är ändå under kontroll tack vare att Borgå stad själv varit aktiv och fattat beslut om att skaffa mer skyddsutrustning, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSDIREKTÖR
Bildtext Ann-Sofie Silvennoinen är tacksam för att läget är under kontroll inom Borgå stads vårdhem. Tillsvidare har man inte haft bekräftade fall av coronaviruset (arkivbild).
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Klienter har fått virtualglasögon

Klienterna har klarat situationen med besöksförbud inne på enheterna bra, även om klienterna enligt Silvennoinen säkert har känt sig oroliga och ensamma.

Om någon klient är döende så ordnar staden ändå så att den anhöriga får vara nära klienten. Ingen behöver somna in ensam.

Inom verksamheten försöker staden hitta på olika aktiviteter för klienterna.

- Vi har skaffat pekplattor åt dem och vi fick till exempel virtualglasögon via en stiftelse, så klienterna kan se naturen. Vi försöker också aktivera dem så att ingen blir stillasittande för länge.

Oro för närståendevårdarna

Ann-Sofie Silvennoinen är oroad för hur närståendevårdarna i Borgå ska orka under coronaepidemin. Det handlar om personer som vårdar en egen anhörig i hemmet.

Borgå stad har försökt underlätta situationen genom att flera anställda inom staden kan göra hembesök vid behov.

- Vi har också möjligheten att ta in en klient på avdelning i Näse, om någon närståendevårdare är helt utmattad.

Borgå stad ordnar också med olika stödsamtal för klienter och anställda. De anställda har orkat bra med jobbet trots det rådande läget.

- Sjukfrånvaron inom social- och hälsovården i Borgå har faktiskt minskat under de senaste sju veckorna. Vi följer dagligen upp läget och vi har för tillfället tillräckligt med personal, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

Sairaanhoitaja ottaa verikoetta Mehiläisen drive in koronatestauspaikalla.
Bildtext Borgå stad har brist på sjukskötare, eftersom man startat upp ny verksamhet till följd av coronaviruset. I Näse finns till exempel en testmottagning för patienter med luftvägssymptom (illustrerande arkivbild).
Bild: Mårten Lampén / Yle

Brist på sjukskötare i Borgå

Silvennoinen berömmer personalen för ett fint jobb. Man har också närvårdare från småbarnspedagogiken i Borgå i beredskap ifall situationen eskalerar.

- Det vi har inom Borgå stad är brist på sjukskötare, och det har säkert andra kommuner också just nu. Vi har fått göra stora förändringar för att starta nya verksamheter under coronaepidemin.

I Borgå finns till exempel en ny mottagning för patienter med luftvägsinfektioner och testmottagningen för coronapatienter.

- Vi klarar oss med den personal vi har tillsvidare, men om coronaläget försämras måste vi tänka om och göra interna förändringar. Men jag är helt lugn. Allt beror ändå på vad som händer inom de närmaste veckorna.

Diskussion om artikeln