Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Distansarbete kan skapa flyttboom till skärgården - dubbelt fler inflyttare till Kimitoön jämfört med i fjol

Från 2020
Uppdaterad 04.05.2020 13:37.
en person flyttar något i en stor plastlåda
Bildtext Folk som tvingats distansarbeta kanske flyttar till sommarstugan för att stanna?
Bild: Derrick Frilund / Yle

Både i Pargas stad och vid Kimitoöns kommun har man känt av ett ökat intresse för orten. Exakt vad det beror på är inte klart - inte heller om det är en ihållande trend.

- De senaste dagarna har folk ringt till mig och frågat om Pargas stad, hur det är att bo här och så vidare. Det har nog inte hänt förut, berättar Pargas informationschef Anne-Maarit Itänen.

Urbaniseringen är ändå den starkaste trenden fortfarande, men Itänen kan tänka sig att också utflyttning till glesbygd håller på att bli ett allt mer lockande alternativ. Maaseudun Tulevaisuus skrev till exempel i december 2019 att nästan en miljon finländare allvarligt överväger att flytta till landet.

Också bland företagarna sade sig en tredjedel fundera på samma sak.

Gilla Granberg vid Dalsbruks torg.
Bildtext Gilla Granberg jobbar i huvudsak med att hjälpa företagarna just nu under coronakrisen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Gilla Granberg är utvecklingschef på Kimitoön och där jobbar man just nu på högvarv för att hjälpa företagare med det man kan.

- Vår huvudfåra handlar om att stöda våra företagare, kanalisera ut företagarstöd, går igenom handlingar. Dessutom har kommunen gjort egna insatser för att stöda företag som vill utveckla sig digitalt, säger hon.

Sommarsäsongen har börjat bra mycket tidigare och till veckosluten kommer det ut mycket, mycket mera folk än normalt

Per Dannström.

Några samtal med frågor om orten har Granberg inte fått, men via chatthjälpen på Kimitoöns webbsida har man den senaste tiden fått svara på allt fler frågor om orten.

- Via chatten har vi märkt ett ökat intresse och talat med många människor som är intresserade av Kimitoön, dels som besöksort men också för inflyttning, säger hon.

Dubbelt flera inflyttare jämfört med i fjol

Enligt magistratens siffror flyttade 19 personer till Kimitoön under mars månad 2019, men i år har hela 42 personer flyttat till ön under samma period.

- Men det går inte ännu att dra några långtgående slutsatser på det här. Om man tittar på hela året sjunker invånarantalet fortfarande på grund av åldersstrukturen, säger Granberg.

Både Pargas stad och Kimitoöns kommun jobbar för att på olika sätt göra det enklare för sommargäster att permanent kunna flytta in i sin sommarstuga.

En trämotorbåt fast i bojen i en gästhamn med kläder hängande på tork runt relingen. Solen skiner och i bakgrunden kör en mindre, öppen motorbåt.
Bildtext Skärgården kan locka mer än tidigare nu.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Nu har många tvingats distansarbeta, kanske delvis från sommarstugeorten. Och om jag spekulerar så kan det hända att när man nu har testat det i praktiken, och vissa ser att det fungerar, så kanske man väljer att flytta för gott. Jag känner personligen några fritidsboare som gjort det beslutet, säger Granberg.

Också mäklarna märker av en ökad efterfrågan för stugor. I Borgå uppskattade en mäklare att försäljningen ökat med 600 procent i januari och februari jämfört med samma period i fjol.

Ökat tryck i mataffärerna

Direkt och konkret syns den ökade mängden deltidsboende i matbutikerna. Sommarsäsongen har nämligen tjuvstartat tidigt i år.

- Första ökningen märker man normalt när skolorna stängs och i fjol väntade vi nästan ända in i juli innan säsongen riktigt kom igång. Men nu har det börjat bra mycket tidigare och till veckosluten kommer det mycket, mycket mera folk ut än normalt, säger försäljare Per Dannström i Sale i Dalsbruk.

En äldre person står vid köttdisken i matbutiken med plasthandske på handen.
Bildtext Folk handlar mer sällan och köper mer på en gång i stället.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Det verkar också som att det är många stadsbor som redan stationerat sig på sina sommarstugor.

- Ett exempel vi haft här är ett ungt par, kanske i trettioårsåldern, som kommer in till Dalsbruk en gång varannan vecka. Det är ju ett tydligt tecken på att man tagit situationen på allvar, säger Dannström.

Diskussion om artikeln