Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norwegians dubbla budskap: Planerar ställa in flygen till 2021, men fortsätter sälja biljetter till sommaren – Konsumentverket avråder från köp

Från 2020
Ett Norwegian-plan speglas i vattnet.
Bildtext Norwegians kassaproblem är akuta. Ett antal dotterbolag har redan gått i konkurs.
Bild: Norwegian

Hur ska Norwegian klara av att flyga till Rom i juni 2020 om planen ska stå stilla fram till det andra kvartalet 2021? Flygbolagets agerande förbryllar. Det gäller att avstå från alla köp, säger Satu Toepfer på Konkurrens- och konsumentverket.

Norwegians överlevnadsfajt är inne i en avgörande rond.

I måndags levererade Norwegian ett dokument till sina investerare som skapade rubriker runtom i världen: planen är att ställa in de flesta flyg för ett år framåt.

Norwegians planer på att fortsätta verksamheten.
Bildtext Norwegian förväntar sig att flygen står stilla – länge.
Bild: Yle/skärmdump

Men trots det fortsätter Norwegian att sälja biljetter för sommarflyg runtom i Europa och världen. Det går fint att köpa en biljett till Rom i juni eller Florida i augusti.

Norwegians biljettförsäljning
Bildtext Norwegian säljer fortfarande biljetter.
Bild: Yle/skärmdump

Situationen är förvirrande – och kan leda till krångliga återbetalningstvister om flygen ställs in.

Norwegian: Vi hoppas på att flyga snart

Svenska Yle kontaktade Norwegian för en intervju, men bolaget tackade nej. I ett mejlsvar skriver Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson att reserestriktionerna ger upphov till stora frågetecken.

– Vår förhoppning är att vi kan börja flyga snart men så länge vi inte vet vad de olika myndigheterna kommer att göra, blir det svårt att planera och ge något datum för när trafiken kan komma att återupptas igen.

Norwegians kabinpersonal diskuterar.
Bildtext "Snart" är ett relativt begrepp i den förändrade flygbranschen.
Bild: Norwegian.

Kommentaren står i strid med information i måndagens dokument (se sid 36). I det optimistiska – och osannolika – scenariot med snabb återhämtning förutspår Norwegian kunna använda sig av knappt 20 procent av sin vanliga kapacitet för korta flyg under hösten.

Långflygen skulle först försiktigt komma i gång under det fjärde kvartalet i år.

Rådet: Köp inte biljetter

Hur ska en resesugen konsument tänka? Konkurrens- och konsumentverkets (KKV) gruppchef och flygexpert Satu Toepfer ger ett klart besked:

– Det gäller att avstå från alla köp och godkännande av cashpoints som ersättning.

Tålamod är det viktigaste just nu

Norwegian har i första hand erbjudit sina kunder cashpoints – alltså stamkundspoäng – som återbetalning för inställda flyg. Poängen blir värdelösa om bolaget går i konkurs.

Satu Toepfer på Konkurrens- och konsumentverket.
Bildtext Satu Toepfer är expert på flygfrågor.
Bild: YLE/ Meira Valtonen

Om man bokat ett flyg med Norwegian gäller det att ta det lugnt.

Toepfer påminner om att konsumentens ställning är klart starkare om det är flygbolaget som avbokar en resa och inte kunden själv.

Om flygbolaget ställer in en resa har kunden alltid rätt till återbetalning i pengar. Att endast erbjuda kuponger och stamkundspoäng räcker inte.

– Tålamod är det viktigaste just nu.

På KKV:s webbplats finns ett färskt utlåtande om läget kring Norwegian.

Avgörande dagar väntar

Norwegian har redan fått ett statsstöd på 26 miljoner euro, men det räcker inte långt. Kassakrisen börjar bli akut och bolaget har meddelat att det bara betalar de räkningar som är absolut nödvändiga för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Ett antal dotterbolag har redan begärt om konkurs.

Norwegians överlevnad hänger till stor del på ett statligt garanterat lån på över 200 miljoner euro. Lånet hänger på en skör tråd: att borgenärerna ska gå med på att omvandla lån och leasingavtal till bolagsaktier.

Ett Norwegian-plan i luften.
Bildtext De kommande dagarna kan avgöra om Norwegian överlever som företag.
Bild: Norwegian

Snart väntar de stora ödesdagarna.

Först – på torsdag – ska finansiärerna rösta om förslaget. Måndagen den 4 maj ordnas ett extrainsatt aktieägarmöte. Då ska ägarna ta ställning till om de vill godkänna förslaget om nyemission, som skulle minska den nuvarande aktiens värde med 95 procent.

Norwegians aktie har redan rasat med närmare 90 procent under året som gått.

Ifall förslaget inte klubbas igenom förväntas Norwegians kassa vara tom i mitten av maj. Om Norwegian överlever krisen planerar företaget att banta ner flottan med 30 procent.

Diskussion om artikeln