Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många som skaffar husdjur är oinsatta i hur dyrt det kan bli – särskilt veterinärkostnaderna kan överraska

Från 2020
en hund hos veterinären
Bildtext Arkivbild. Många blivande djurägare är oinsatta i hur dyrt djurägandet kan bli, särskilt gäller det här veterinärvård.
Bild: Marko Väänänen / Yle

Under coronakrisen har allt fler människor skaffat husdjur. En hund eller en katt är ett utmärkt sällskap nu då många känner sig isolerade och ensamma i sitt hem. Men det är viktigt att se till att man har rätt förutsättningar att ta hand om ett djur – inte minst ekonomiskt.

Djurägare spenderar allt mer pengar på sina djur. Mest pengar går åt till veterinärtjänster.

I synnerhet många nyblivna djurägare har inte alltid så bra koll på hur dyrt veterinärvård egentligen kan bli.

För hundägare Erica Johansson, Åbo, kom det som en chock. Johansson äger tillsammans med sin sambo två hundar, Luna och Totte.

En förmiddag i mars skadade Luna sig när hon lekte ute på gården. Ett hopp landade snett och korsbanden i knäet gick av. Hunden behövde opereras för att reparera skadan. Paret fick en uppskattning om att operationen skulle kosta över tvåtusen euro.

En skadad hund med en tratt runt huvudet ligger på en bädd.
Bildtext Luna skadade sig i knäet och opererades.
Bild: Privat

- Då hade vi redan betalat för röntgen några hundra euro, så räkningen bara steg hela tiden, säger Johansson.

Tillsammans med sin sambo började Erica Johansson fundera hur de skulle göra. Dels handlade det om mycket pengar eftersom Luna var oförsäkrad, dels funderade paret på hur mycket hunden lider av operationen.

Särskilt eftersom Luna är en Siberian husky som är väldigt aktiv och hela tiden vill röra på sig.

- Det låter brutalt men det är förstås något som vi funderade på, att finns det pengar för det här eller måste vi avliva.

Erica Johansson beslöt tillsammans med sin sambo att låta hunden opereras, men då blev frågan hur de skulle sköta betalningen. Att betala hela summan på en gång var inte ett alternativ, så paret fick ansöka om att göra upp en avbetalningsplan.

En ung kvinna med solglasögon sitter på en brygga med en hund bredvid sig som tittar på henne.
Bildtext Erica Johansson studerar vid Åbo akademi. Här är hon tillsammans med familjens andra hund, Totte.
Bild: Privat

Inför ansökan kontrollerades parets kredituppgifter. De fick grönt ljus och Lunas operation gick bra, men tiden där innan var stressig för alla inblandade.

- Vi hade ingen aning om det finns någon hjälp att söka, så vi kände nog oss ganska ensamma med det här, säger Johansson.

Händelsen öppnade ögonen för Erica Johansson och hennes sambo över hur viktigt det är att ha djuren försäkrade.

- Dagen efter operationen tog vi försäkring på båda hundarna för det lönar sig nog att ha, säger Johansson. För oss har det nog blivit så nu att det inte går att sätta ett pris på djuren, vi var nog färdiga att betala nästan vad som helst för att få hunden i skick.

Många är oinsatta i vad husdjuren kan kosta

Att många djurägare är oförberedda på oväntade utgifter kan Britt-Marie Juup vid Åbo djurskyddsförening intyga.

Hon säger att hon förstår mycket väl att människor gärna skaffar husdjur nu när man är så mycket hemma och många känner sig ensamma, men det är ändå viktigt att beslutet är välgenomtänkt. En hund kan leva upp till 15 år - en katt ännu längre.

- Jag tror inte att någon riktigt förstår hur dyrt djurägandet i värsta fall kan bli, säger Juup. Alla djur, också friska djur, kostar hela tiden, dagligen.

Vissa veterinärkostnader är sådana man inte kan undgå, som vaccinationer och kontrollbesök. Sen är det också enligt Juup önskvärt att man kastrerar och steriliserar sina hundar och katter.

två hundar sitter i en båt.
Bildtext Luna och Totte är goda vänner.
Bild: Privat

- Men sedan kan det ju hända att de här oplanerade sjukdomarna sakta börjar smyga in eller att det händer någon olycka. Och då kan kostnaderna stiga till väldigt stora summor.

En operation kan kosta flera tusen euro men också normala blodprov kostar flera hundra euro.

På de flesta kliniker är det möjligt att betala på avbetalning, men vissa småkliniker har inte resurser till det. Därför är det viktigt att man på förhand vet hur det ligger till på den djurklinik dit man är på väg, så att inga otrevliga överraskningar sker.

Finns hjälp att söka

Djurägare som behöver hjälp med betalningen av veterinärutgifter kan vända sig till djurskyddsföreningen för hjälp. Då får man i så fall låna pengar av föreningen för att klara av betalningen. I och med coronakrisen har man dock på djurskyddsföreningen tvingats bli mer restriktiva med sina pengar.

- Coronakrisen har helt enkelt inverkat på människors möjlighet eller villighet att donera någonting till frivillig verksamhet, så man har nu varit tvungen att ta till strängare former, säger Juup. Man behandlar varje fall skilt för sig i styrelsen.

Britt-Marie Juup säger att det är väldigt viktigt att man har en försäkring på sina djur. Många tänker att försäkringspremien är så dyr att det är onödigt att skaffa en försäkring, men enligt Britt-Marie Juup är det här fel.

Britt-Marie Juup med två hundar på en brygga med havet i bakgrunden
Bildtext Arkivbild. Britt-Marie Juup.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Försäkringspremien är inte så stor att det inte lönar sig i det långa loppet, för då har man hjälp via försäkringsbolaget att bekosta också dyrare ingrepp.

Förutom försäkring är det också bra att se till att man har sparade pengar i en buffert som kan användas till exempel i fall då husdjuret behöver akut vård.

Lyssna nedan på hela intervjun med Erica Johansson och Britt-Marie Juup.

Många är överraskade över dyra veterinärkostnader

14:02

Diskussion om artikeln