Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Osmo Soininvaara: En utdragen nedstängning ruinerar Finland fullständigt - optimera begränsningarna

Från 2020
Osmo Soininvaara
Bildtext Osmo Soininvaara skriver rakt på sak om coronaekonomin. Vi har inte råd stänga Finland.
Bild: Yle

Öppna skolorna och biblioteken omedelbart - men skydda de äldsta. Vårt välfärdssamhälle går i ruiner om vi ska hålla stängt tills vaccinet kanske blir klart om ett år. Det skriver den gröna politikern Osmo Soininvaara i en uppmärksammad blogg.

Det är ganska omöjligt att föra en etisk diskussion om coronaviruset, skriver Osmo Soininvaara. Många hoppas på lindrigare sätt, men Soininvaara kallar sig "äckelrealist".

- Viruset kan inte kvävas till döds. Det behövs gruppimmunitet (tveksamt) eller vaccin (tar tid). Medan vi väntar kan vi inte stänga in hela Finland.

Effektivt och verksamt eller påkostade begränsningar

Det är bara inbillning att tro att hälsa går före ekonomin, skriver Soininvaara. Människolivet försvaras inte till vilket pris som helst, varken inom den budgetbegränsade sjukvården eller i vägtrafiken.

Det handlar om att optimera. Om pengarna slösas på dyra men onyttiga åtgärder, så dör det onödigt många människor. I stället borde man inrikta coronakampen på åtgärder som är effektiva och verksamma.

Det är utgångspunkten för Osmo Soininvaara, tidigare grön riksdagsledamot i 19 år, omsorgsminister år 2000-2002 och fortfarande grön kommunalpolitiker i Helsingfors.

Han har fungerat som lärare och forskare i statistik. Han anser sig tala med en viss sakkunskap eftersom "epidemiologi är mer statistik än medicinsk vetenskap".

Litet barn sitter på golvet i hemmiljö, tittar på Li Andersson i regeringens coronainfo på tv.
Bildtext Barnens coronainformation på tv var ett nytt grepp från den finländska regeringen, här undervisningsminister Li Andersson.
Bild: Lehtikuva

Kostnader för populistiska beslut: Fem miljarder/månad

Nuvarande begränsningar på grund av coronakrisen kostar fem miljarder i månaden för Finland. Men det måste inte kosta så mycket, skriver Soininvaara.

- I början fattades beslut som svar på ett populistiskt tryck att göra synliga, det vill säga dyra åtgärder. På det viset kunde regeringen visa att man menade allvar. Många tror att ju värre medicinen smakar, desto effektivare är den.

Nu vet vi mer, skriver Soininvaara. Därför kan man avskaffa de kostnadsineffektiva begränsningarna, de som kostar mycket, men ger liten nytta.

"Kan inte hålla stängt till hösten 2021"

Den avgörande frågan för Osmo Soininvaara är om vi får ett verksamt vaccin. De experter som han litar på, säger att det tar minst ett år, om ens då.

Ska vi alltså hålla Finland stängt till hösten 2021? I så fall ruineras landets ekonomi fullständigt, enligt Soininvaara.

En förlust på 90 miljarder euro skulle innebära en total förstörelse av vårt välfärdssamhälle. Snart kan vi inte tala om en förlängning av skolplikten, utan snarare en förkortning.

En nedstängning av vårt samhälle ruinerar detta land fullständigt, skriver Osmo Soininvaara.

“Öppna skolorna för jämlikhetens skull!”

Med över en halv miljon arbetslösa finländare blir det svårt för de unga att komma in på arbetslivet. Soininvaara hänvisar till 90-talets kris som visade hur långsamt den generationen kom in på arbetsmarknaden och fick framgång.

- De välbärgade familjens barn klarar sig fint med distansundervisning. Men utslagningen tilltar. Vi offrar alldeles för lättvindigt den unga generationen, skriver Soininvaara.

Det var logiskt att stänga skolorna, eftersom de av erfarenhet är rena rama epidemimotorer åtminstone i influensaepidemier. Så fungerar skolorna och de värnpliktigas kasernerna.

Men den här sjukdomen drabbar inte barn speciellt allvarligt, och är lindrig i de fall som förekommer. Och viktigast av allt: Barnen smittar inte ner andra speciellt allvarligt, visar erfarenheterna nu.

Varför vet man inte. Soininvaara framför vissa teorier, men säger att det inte är viktigt. Det fastnar inte på barn och smittar inte vidare från dem.

Tre elever och deras lärare med gott om skyddsutrymme, i skola i Dortmund.
Bildtext Skola i Dortmund, med rikligt skyddsutrymme för lärare och elever.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jämförda faror

Lärarnas fackorganisation OAJ anser att även om coronaviruset inte är farligt för barn kan det vara farligt för lärarna. Därför måste skolorna hållas stängda. Men om OAJ höll sig till logiken borde skolorna alltså vara stängda i ett och ett halvt år, noterar Soininvaara sarkastiskt.

- Man måste konstatera att OAJ:s solidaritet inte når dem som sitter i butikskassorna och möter långt fler människor i sitt jobb än lärarna.

Skolorna borde öppnas genast efter valborg, inte först den 13 maj, anser Soininvaara.

Att nu ändra på spelreglerna för intaget till högskolorna låter som en grov kränkning av rättsskyddet. Högskolornas inträdesprov bör arrangeras som vanligt, anser Soininvaara.

Deltagarna hör inte till någon riskgrupp. Man kan göra det i större utrymmen, sitta glest, med fler övervakare. Det enda som behövs är ett undantagstillstånd från regeringens regel om max tio personer i samma utrymme.

“Farligare böcker på biblioteken än i bokhandeln?”

Ganska många har slut på något att läsa nu, misstänker Soininvaara. Han kan inte förstå varför det inte går att låna böcker i biblioteken, men nog går att köpa böcker i bokhandlarna.

Tror någon att viruset sprids via låneböckerna? Det räcker att begränsa insläppet vid dörren så det inte kommer för många låntagare på en gång. Samma princip efterlyser Soininvaara på matrestaurangerna.

Soininvaara noterar att regeringen i något skede övervägde utegångsförbud också i Finland. Det var tur att man avstod.

Det är mycket möjligt att utegångsförbudet har varit onödigt också på andra håll. Visserligen är gatulivet livligare på andra håll i världen, medger Soininvaara.

Fysioterapeut i blå plasthandskar och äldre patient sträcker upp sina händer till möte, på äldreboende i Spanien
Bildtext Återställd coronapatient möter fysioterapeut i spanskt äldreboende
Bild: AFP / Lehtikuva

“Ska de äldsta dö utan att träffa sina anhöriga?”

I Sverige har 700 åldringar avlidit av covid-19 i vårdhemmen. Hos oss är besök av anhöriga förbjudna. Det är ganska nödvändigt, skriver Osmo Soininvaara.

Om viruset kommer in på ett äldreboende kan man befara att upp till en tredjedel av de boende där avlider av sjukdomen. Besöksförbudet är något av det sista som kan frigöras.

Å andra sidan noterar Soininvaara att äldreboendet ofta blir kortvarigt för många äldre. Man bor där ungefär de två sista åren av sitt liv.

Om karantänen hålls i ett och ett halvt år kommer en majoritet av invånarna på våra äldreboenden aldrig mer att få möta sina anhöriga.

Någon kunde nog tänka, skriver Soininvaara, att det är mänskligare att godkänna riskerna med att möta anhöriga än att bli lämnad helt övergiven.

Det finns säkert innovativa lösningar för att kunna mötas på äldreboendet. Ett vårdhem i Helsingfors har skapat en mötesplats i en container på gården. Där kan åldringen möta sina anhöriga bakom en glasruta - lite som i fängelserna, noterar Soininvaara.

En kvinna talar med sin mor och vårdare med munskydd bakom glasruta på äldreboende i Frankrike
Bildtext Äldreboende i Frankrie ger möjlighet för anhöriga att möta de äldre.
Bild: AFP / Lehtikuva

"Sverige har lärt oss rädda liv"

Det ser ut som om epidemin i Stockholmstrakten nås kring midsommar och sen avtar, lite senare i resten av Sverige. Hos oss i Finland kan det dra ut till nästa år.

Soininvaara tar tillbaka det som han tidigare har skrivit, att det sist slutligen kan dö lika många i Sverige och Finland. Det behöver det inte göra, anser Soininvaara nu.

Vi har lärt oss av de svenska dödsfallen. Många som dog i början i Sverige kunde nu räddas med de erfarenheter man har fått.

“Vad händer när vi börjar vi slira med karantänen?”

Finländarna har följt isoleringspolitiken överraskande bra. Därför är epidemin nu på sparlåga i hela Finland utom Helsingforsnejden, där den ännu sprids i någon mån.

Soininvaara har svårt att föreställa sig att det goda uppförandet i Finland skulle fortsätta till hösten 2021.

Till och med från riskgruppen hörs röster om att man hellre väljer sjukdomen än fängelset. De unga och friska tröttnar. För de flesta av dem är ju sjukdomen dessutom riskfri.

Offentliga möten kan fortsättningsvis förbjudas, men övervakningen går knappast in i folks hem. När vi börjar slira, tar epidemin fart.

Soininvaara hänvisar till coronafester som lär ordnas i Tyskland och USA. Någon som har covid19-sjukdomen bjuds in som hedersgäst..

Det finns de som anser att de är bättre att få undan det hela, ta sjukdomen och gå vidare. Den viljan kanske har avtagit något med uppgifterna om att sjukdomen inte ger immunitet.

Soininvaara påpekar att sjukdomen visserligen är tusen gånger farligare för en 80-åring än en 30-åring. Men det kan vara farligt för trettioåringen också.

“Om vaccinet inte verkar...?”

Nu kommer det varningar om att man inte skyddar mot sjukdomen ens efter att ha haft insjuknat en gång. Kanske försvinner sjukdomens antikroppar snabbt ur kroppen. Eventuellt kommer sjukdomen tillbaka i en ny form och bryter immunförsvaret.

Om man inte får immunitet genom att insjukna fungerar nog inte ett vaccin heller, skriver Osmo Soininvaara.

I så fall har vi framför oss en helt annan framtid, där hela vår nuvarande livsstil är i fara. Men det skräckscenariot avstår Osmo Soininvaara från att analysera den här gången.

Diskussion om artikeln