När vi skyddar vissa i coronakrisen skadar vi samtidigt andra, hävdar svensk forskare
Den första boken om coronakrisen utkommer nästa vecka i Sverige.
Författare är Ingrid Tollgerdt-Andersson, som är doktor i ekonomisk psykologi från Handelshögskolan i Stockholm.
Boken tar upp frågor gällande vilka psykologiska konsekvenser krisen har - bland annat vad isolation av äldre betyder för psyket.
Boken föds som en reaktion till att gränserna stängs
Bokprojektet började i mars då hon började fundera - med Ingrid Tollgerdt-Anderssons egna ord: “är det jag eller världen som blivit galen”?
- Om man tittar på dödstalen så ser man att cirka 200 000 personer har dött medan det dog miljoner i både Hongkong-viruset på 1960-talet och i den så kallade Asiaten på 1950-talet.
Är det jag eller världen som blivit galen?
- Jag menar inte att förringa varje enskilt liv, men jag frågar mig vilka konsekvenser paniken och hysterin får, då vi stänger ner samhället och stänger in människor.
Tollgerdt-Andersson är egentligen ledarskapsforskare som givit ut böcker om hurudana människor blir goda chefer. Men hon blev personligen engagerad då hon insåg vilka drastiska medel regeringarna tog till för att dämpa pandemin.
Att stänga ner öppna, demokratiska samhällen gick både snabbt och enkelt, vilket också bekymrar Tollgerdt-Andersson.
- Att stänga gränsen mellan Danmark och Sverige kändes som en oerhörd åtgärd, säger hon.
Tollgerdt-Andersson har tittat på rymd- och polarforskning där man har erfarenhet av isolation av människor.
- Jag är tacksam för att få leva i Sverige, där vi kan leva ganska fritt. Vi tar ju ändå hänsyn till smittorisken - håller avstånd - men är inte instängda.
Isolation gör en sjuk
Enligt den forskning som Tollgerdt-Andersson hänvisar till påverkas människors hälsa snabbt av isolation. Inte minst de äldre som är isolerade. Men också andra.
- Vi såg till exempel i Frankrike att bara efter en vecka ökade kvinnomisshandeln, påpekar hon.
Tollgerdt-Andersson har tittat på rymd- och polarforskning där man har erfarenhet av isolation av människor. Hon hänvisar också till ny forskning som visar att ensamhet är lika ohälsosamt som att röka, supa och att låta bli att motionera.
Det här är poängen med boken: att lyfta fram också de andra konsekvenserna än dödsfall av covid-19. Boken lyfter fram de allvarliga hälsoproblem som uppstår när samhället med tvång försöker skydda en viss del av befolkningen.
Tollgerdt-Andersson skriver om utsatta grupper som barn och äldre och om hur människors vardag raseras på grund av arbetslöshet - som en följd av nedstängningen av samhället.
Är inte ändå döden värre?
Vad säger du till de som kritiserar den svenska strategin för att offra de äldre? Vad säger du till de som påpekar att döden alltid är värre än de psykiska problem som uppstår av isolationen till exempel depression?
- Vi vill så gärna tro att om vi bara lever hälsosamt så dör vi inte, trots att vi vet att det inte är sant. Vi ska alla dö. Den här krisen blottar den existentiella ångesten vi har.
- Jag tror att vi måste vänta på krisens slut för att verkligen kunna avgöra vilka konsekvenserna blir.
Samtidigt måste man vara medveten om att krisen kan bli långvarig om man försöker vänta ut viruset.
- Virus tenderar ju inte att försvinna, utropar Tollgerdt-Andersson.
I sitt privata liv undviker Tollgerdt-Andersson smittan.
- Jag är inte särskilt orolig, men jag vidtar vissa försiktighetsåtgärder, tvättar händerna och så vidare.