Nu tas munskydd i tyg i bruk inom hemvården i Pargas - lokala företagare levererar
I Pargas, liksom i många andra kommuner, råder det brist på skyddsutrustning inom äldreomsorgen. Munskydd i tyg ska nu underlätta situationen.
Med ett förråd som räcker bara i några dagar gäller det att hela tiden hålla koll vad som finns att tillgå och följa med situationen. Åtgången kan snabbt ändra ifall coronafall konstateras. Just nu räcker lagret 3-4 dagar, berättar äldreomsorgschef Camilla Bergman-Kärpijoki.
- Vi beställer regelbundet in mera material, men vårt centrallager har bara möjlighet att distribuera lite åt gången ut till våra enheter. Det är en ganska stor stressfaktor för personalen att hela tiden behöva vara sparsam, säger Bergman-Kärpijoki.
Handskar finns, och nu har man också fått skyddsvisir som man återanvänder. Men munskydden vill inte räcka till. Bara inom äldreomsorgen går det åt flera tusen munskydd varje vecka. På boendeenheterna går det åt kring 1 000 skyddsmasker per vecka, inom hemvården dubbelt upp.
- Och då har vi använt dem sparsamt. Det har inte varit möjligt att byta mellan varje besök, skydden har använts några timmar åt gången.
Det har varit svårt att få tag på kirurgiska munskydd. Den här veckan har hemvården därför tagit i bruk munskydd i tyg för att underlätta situationen.
- I och med att de kirurgiska munskydden helt enkelt inte finns att tillgå så har vi fattat beslutet att börja använda munskydd i tyg istället hos symtomfria kunder, berättar Bergman-Kärpijoki.
Munskydden i tyg har beställts från privata leverantörer i Pargas och två leveranser har redan anlänt. I Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö togs de i bruk redan i fredags, och denna vecka tas de i bruk också i centrala Pargas.
Munskydden ger upphov till många frågor då riktlinjerna är olika
Hur och när munskydd används har diskuterats en del i offentligheten, bland annat av oroliga närstående. Både Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL har kommit med egna rekommendationer, samtidigt som det är sjukvårdsdistriktet som gett kommunerna direktiv att följa.
Flera olika riktlinjer har orsakat en del misstro och gett upphov till många frågor från både personal, anhöriga och kunder som varit oroliga, berättar Bergman-Kärpijoki.
- Det har kommit väldigt mycket frågor om munskydden, till exempel om varför vi inte använder munskydd inom hemvården. Då har vi fått förklara att vi följer sjukvårdsdistriktets direktiv, och de gick först i fredags ut med att man också inom hemvården ska använda munskydd vid alla besök. Tidigare var de av den åsikten att man inte skulle använda munskydd inom hemvården.
Att sjukvårdsdistriktets riktlinjer sett annorlunda ut hänger ihop med att det helt enkelt inte funnits tillräckligt med utrustning.
- Om vi tidigare hade gått in för att alla ska använda kirurgiska munskydd inom hemvården, vilket det är klart att vi gärna hade gjort då vi på alla sätt önskar kunna skydda våra äldre och vår personal, skulle skydden helt enkelt inte ha räckt till överhuvudtaget. Det var alltså en omöjlighet, säger Bergman-Kärpijoki som samtidigt försäkrar att man gjort sitt bästa i en svår situation.
Att man nu fått tillgång till munskydd i tyg har välkomnats bland personalen. Många har varit oroliga för sin kunder och rädda för att de ska smitta någon med coronavirus utan att själva vara medvetna om det.
- Igår fick jag höra att de ute i skärgården har varit väldigt glada över att de fått munskydd i tyg, det är i alla fall bättre än ingenting.