Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen övervakar valborgsfirandet – "Vi hoppas att folk tar ansvar för allas hälsa"

Från 2020
Uppdaterad 28.04.2020 14:54.
Studentmössor med patina
Bild: Yle/Roger Källman

Polisen i Österbotten övervakar att valborgsfirarna följer restriktionerna. Polisen vädjar, framförallt till ungdomarna, att de inte anordnar olagliga sammankomster.

På grund av Coronavirusepidemin och förbuden gällande sammankomster är det inte möjligt att fira på samma sätt i år, som tidigare.

Det är fortfarande tillåtet att vistas utomhus, men inte möjligt att ordna sammankomster eller samlas i större än tio personers grupper.

- Vi hoppas att folk tar ansvar för allas hälsa och följer reglerna, säger kommissarie Mika Jylhä vid Österbottens polisinrättning.

Mika Jylhä
Bildtext Kommissarie Mika Jylhä
Bild: Yle/Roger Källman

Övervakar restauranger

Polisen övervakar i år framförallt att allmänheten följer begränsningarna gällande sammankomster och att restauranger, caféer och utskänkningsställen hålls stängda för kunder.

Försäljning av mat för avhämtning är fortfarande tillåten.

- Det här har vi övervakat den senaste tiden och restaurangerna följer reglerna jättebra.

Trots förbuden, förväntas någon form av samlingar av ungdomar till parkeringsplatser eller liknande. Polisen vädjar, framförallt till ungdomarna, att de inte anordnar olagliga sammankomster.

Jylhä berättar att i Vasa är det främst Hovrättsparken och stranden vid Hovrättsbassängen som brukar locka folk.

- Det finns inga juridiska hinder mot att samlas i sällskap mindre än tio personer. Men i år rekommenderar vi att man ordnar firandet på något annat sätt, säger Jylhä.

Twitterrally

Polisen i Österbotten kommer, förutom att intensifiera övervakningen, även öka närvaron i sociala medier.

Både på Österbottens och andra polisinrättningars konton kan man, ibland även i realtid, följa hur vappen firas i Österbotten och resten av Finland ur polisens synvinkel.

- Vi kommer att ha ett Twitterrally mellan klockan 16 och 02 på valborgsmässoafton. Dessutom kommer vi att publicera bilder och videon på Instagram och Facebook under kvällen.

Diskussion om artikeln