Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svårare få tag på droger efter att gränserna stängdes – missbrukare söker vård eller byter till läkemedel och alkohol

Från 2020
Uppdaterad 29.04.2020 08:04.
Sprutor, en pulverpåse och en sked. I bakgrunden en person som spänner ett band runt överarmen.
Bildtext Arkivbild. Då drogerna tar slut övergår en del till lugnande eller smärtstillande medan andra söker sjukhusvård.
Bild: Mostphotos

I och med att landets gränser stängdes verkar också tillgången på droger ha minskat. I Karleby syns det på att fler missbrukare söker vård för abstinensbesvär, i Jakobstad är polisens fingertoppskänsla att missbrukarna tvingas hitta nya sätt att få droger.

Flera personer som de senaste veckorna har sökt vård i Karleby talar om att det har blivit svårare att få tag på droger, säger Anne Linna som är överläkare vid enheten för missbrukarvård på Soite.

Abstinensbesvären är inte att leka med och det kan enligt Linna bidra till att fler söker vård just nu.

- När kroppen är van med ämnena och de sedan tar slut så leder det till en överaktivitet i hjärnan som orsakar besvär, säger Linna.

Besvären är olika beroende på vilken drog det handlar om och varierar också mellan olika individer. Men ofta handlar det om allt från ångest och smärta till sömnproblem, hallucinationer, kramper och förvirring.

Slutar man till exempel med amfetamin efter en lång tids användning kan det leda till allvarliga sömnproblem.

- Du är vaken kanske en vecka. Och då blir det psykotiska perioder och paranoia som vanligen kräver sjukhusvård, säger Linna.

50 patienter under behandling

Linna räknar med att det finns hundratals personer i Karlebyregionen som är beroende av opiater, närmast subutex. Soite har just nu nästan 50 sådana patienter i substitutionsbehandling.

- Vi har lite fler klienter nu än före corona. Det är både nya patienter och gamla som kommer igen.

Enligt Linna har en del klienter tvingats ställa sig i kö för vårdplats, men situationen är ändå rätt bra.

- Alla har kanske inte fått avdelningsplats genast, men vi har i regel kunnat erbjuda plats om de går med på övervakad vård.

Inom Soite finns cirka sex avdelningsplatser för missbrukare.

Polisen ser nytt beteende hos en del missbrukare

Kriminalkommissarie Ove Storvall i Jakobstad säger att det börjar bli lite darrigt i en del kretsar just nu.

- De som har hållit sig i det dolda börjar synas och det tyder på att det är brist på vara, säger Storvall.

Kriminalkommissarie Ove Storvall.
Bildtext Ove Storvall.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Enligt honom kan användare såklart få mindre mängder droger via posten och i viss mån har Österbotten egen tillverkning i form av hampaodlingar.

Men Storvall talar om att rutinerna har brutits och polisen ser ett annat sorts beteende hos personer som man vet har använt droger.

- Det kan vara personer som finns i statistiken och som man nu hittar i konstiga sammanhang. De har kanske inte gjort sig skyldiga till brott men de dyker upp på ställen där andra gäng samlas.

Då polisen sedan kommer på besök dyker bekanta namn upp i rapporterna, enligt Storvall.

Kan självmedicinera med lugnande eller smärtlindrande

Missbrukarvården ser olika ut beroende på vilken drog det handlar om. Men missbrukare använder ofta flera olika ämnen och det gör att vården blir utmanande, enligt Linna.

Och oavsett vilken drog det handlar om så påpekar Linna att för den som är beroende påverkas både livskvalitet och förmåga att fungera.

- Det gäller för alla droger, att livet bara handlar om att använda och skaffa ämnet och inget annat intresserar.

Den som är beroende men inte längre får tag på droger den vanliga vägen kan också börja självmedicinera med till exempel lugnande läkemedel eller smärtmediciner.

En del drogmissbrukare kan också ta till alkohol för att klara abstinensbesvär. Smärta och ilande kyla är exempel på abstinensbesvär som kan pågå i till och med flera veckor.

- En del ersätter opiater med alkohol och lugnande medel eller amfetamin istället för att söka vård.

Tillbaka i gamla gängor då gränserna öppnas

Anne Linna tror tyvärr att många av de som söker vård nu ändå kommer att falla tillbaka i beroende då gränserna öppnas igen.

- Det här handlar om så stora saker. Att bli fri kräver en mycket stark egen drivkraft och starkt stöd. Att bara söka vård räcker sällan, det måste hända något stort i livet som blir viktigare än drogerna, som ger styrka att kämpa. Att komma till tro är något som ofta ger långvariga resultat, men det kan också vara något annat, till exempel en viktig relation, en hobby eller någon passion som vinner över drogerna.

Men att bli fri är säkert något de allra flesta önskar, enligt Linna.

- Missbruket är hemskt, det finns inget annat än drogerna i livet. För mammor är drogerna viktigare än de egna barnen, folk behandlar varandra illa och ljuger. Och våld och vapen ingår i det livet som man gärna vill bort från, säger Linna.

Men då krävs ofta att man flyttar bort från orten för man kanske inte har kvar så många nyktra vänner. Så att gränserna stängs några månader har troligen inte så stor inverkan på sikt, tror Linna.

- Det är samma som med miljön. Naturen tackar nu då flygen inte flyger men snart är vi ändå tillbaka i samma leverne som förr.

Ett helvete att gå till mataffären

Coronaviruset påverkar okså vardagen för personer med spelberoende. För dem är det en vinst att spelautomaterna i affärer och bensinstationer nu är stängda.

- Många beroende säger att de är oerhört tacksamma för det. Att gå till butiken brukar vara ett helvete då man måste se automaterna och det slutar med att matvarorna aldrig blir köpta, säger Linna.

Spelautomater på rad.
Bildtext Att spelautomaterna är stängda har gjort livet lättare för en del missbrukare.
Bild: Yle/Mira Bäck

Risken är ändå att de och andra som nu sitter hemma går över till nätspelande.

- Det finns en uppsjö av nätcasinon, säger Linna.

Lugnt i Vasa men permittering och starksprit kan synas snart

I Vasa verkar det inte vara någon rusning inom missbrukarvården. Några klienter inom öppenvården har sagt att det finns mindre droger i omlopp.

Men att fler missbrukare skulle söka vård har man inte märkt enligt Mika Nevasaari som är chef för Vasa missbrukarcenter.

- Det har varit väldigt lugnt, vi har 8 platser men bara 1-4 klienter.

Nevasaari säger att det fortfarande finns droger i omlopp.

- Men frågan är när de börjar ta slut. Vi har beredskap för att det kan bli rusning framöver. Då drogerna tar slut kan det driva folk till vård.

Och supandet hemma kan ha ökat i och med corona så det kan också bli fler sådana klienter, påpekar Nevasaari.

- Också de som har använt måttligt men kanske permitterats hämtar starksprit och så kan de inte sluta dricka. Det kommer att synas om en eller ett par månader.

Diskussion om artikeln