Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabo första beväringen med corona på Kajanalands brigad – överläkare tror på lättare restriktioner i Österbotten än i Nyland

Från 2020
Beväringar i paradformation.
Bildtext En beväring från Vasa konstaterades ha covid-19 på måndagen. Arkivbild.
Bild: Juha Metso/All Over Press

När bussen från Vasa rullade in på Kajanalands brigad i söndags hade en av passagerarna coronasymptom. På måndagen stod det klart att han insjuknat i covid-19.

Under tisdagsförmiddagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt om ett nytt fall av covid-19 på området. Det fallet handlar om den beväring som nämns ovan.

- Testet har tagits i Kajana men eftersom han är Vasabo registreras han som smittad på Vasa sjukvårdsdistrikts listor, säger överläkare Heikki Kaukoranta på Vasa stad.

Beväringen hade varit hemma på permission i två veckor. Hade han testats före han åkte hade han inte tillåtits sätta sig på bussen.

Nu är samtliga beväringar som var med på samma buss som beväringen och också busschauffören försatta i karantän.

- Hans familj är också i karantän. Vi ska fråga ut patienten om vilka andra han rört sig med under sin permission. Processen är igång och vi blir klara i dag eller i morgon, säger Kaukoranta.

Man som sitter och njuter av solen.
Bildtext Heikki Kaukoranta tror att ett alternativ för att lätta på restriktionerna kunde vara att göra det olika regionvis.
Bild: YLE / Anna Ruda

Smittan spårad hos 37 av 41

Av de 56 personer inom Vasa sjukvårdsdistrikt som testats positivt för coronaviruset är 41 Vasabor. Av dem är det bara fyra som man inte lyckats med spårningen av var eller av vem de smittats.

- Det är bra resultat. Jag är stolt över våra infektionsskötare som spårat smittan, säger Kaukoranta.

Tror du att vi kan ha fler fall efter helgens valborgs- och första majfirande?

- Vem vet. Jag hoppas att var och en stannar hemma och grillar i mindre grupper och att de inte åker till stan i större grupper.

Lätta på restriktionerna i olika takt regionvis kunde vara alternativ

Kaukoranta tror också att vi kan se fler fall inom ett par veckor i och med att Nyland och framför allt Helsingfors inte längre är isolerat och att folk börjat resa mer.

Om skolorna öppnar tror han att vi kan se en liten ökning av antalet fall.

Är det för tidigt att lätta på restriktionerna?

- Man måste se på helheten. Jag känner inte till alla ekonomiska aspekter som det för med sig.

Kaukoranta säger att vi inte kan ha det på det här sättet i flera månader.

- Men vad är alternativet? Att lätta restriktionerna i olika delar av landet kan vara vettigt. Det är inte samma läge i Nyland som här i Österbotten.

Tidningen Ilkka-Pohjalainen var först med nyheten (bakom betalmur).

Diskussion om artikeln