Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många unga pillar ständigt på sin telefon och känner ett behov av att vara uppkopplade - men hjärnan behöver också en paus

Från 2020
En kvinna håller i en telefon.
Bildtext Det kan vara bra att regelbundet ta en paus från sin mobiltelefon.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Många unga är ständigt uppkopplade till sina telefoner och följer med sociala medier samtidigt som de deltar i en föreläsning eller träffar vänner. Att använda flera skärmar samtidigt är vardag, men kan också orsaka stress och sömnlöshet.

Det säger Johanna Lindström, som är universitetslärare i internationell marknadsföring vid Åbo Akademi. Lindström granskade ungas medievanor i sin doktorsavhandling och gjorde det genom att samla in närmare 800 mediedagböcker av unga under åren 2013-2019.

Under de här åren har hon sett en stor förändring i de ungas medieanvändning.

De som deltog i studien år 2013 kunde fundera på om de verkligen har behov av en smarttelefon. I dag är det här en självklarhet.

"Hjärnan är på övervarv"

Enligt Lindström är unga personer ofta steget före då det gäller digital teknik och är duktiga på att hålla kontakt via sociala medier.

Många följer med flera skärmar samtidigt och det här är en normal del av vardagen - men det kan också belasta oss, konstaterar Lindström.

- Det finns forskning som visar att det här överbelastar våra hjärnor och leder till stress. Hjärnan är på övervarv och stimuleras hela tiden, säger Lindström.

Profilbild på Johanna Lindström.
Bildtext Johanna Lindström har forskat i ungas medievanor.
Bild: Privat.

Men vi vänjer oss också vid att konstant vara uppkopplade och det kan leda till att man känner sig rastlös om man av någon orsak inte kan göra det.

Det leder till fenomenet "fear of missing out", alltså att man är rädd att man går miste om något. Man vill inte lägga undan telefonen utan vill hänga med och känner att det också förväntas av en, förklarar Lindström.

Det finns en känsla av ett krav på att ständigt vara uppkopplad

Den digitala distraktionen är något som man sällan lägger märker till själv. Många känner att det finns ett krav på att vara anträffbar och uppkopplad.

- I den här studien upplevdes det som problematiskt. Det går ut över andra saker i vardagen. Man skjuter upp saker, man sover sämre, säger Lindström.

Det här märks också under föreläsningar, säger Lindström. Många gräver fram mobiltelefonen även i de situationer då de borde koncentrera sig på något annat.

- En del blir rastlösa. Det kan kännas jobbigt att lägga undan telefonen. Många kan också uppleva det som väldigt jobbigt om man glömmer telefonen hemma, säger Lindström.

Många vill minska på mobilanvändningen

Men även om allt fler är distraherade av sin smarttelefon, är också allt fler medvetna om det i dag, säger Lindström.

- Det är många som aktivt jobbar med att lägga undan mobilen för en stund. De märker att det behövs och att de behöver en paus.

Hur ska man då gå tillväga om man vill minska på sin mobilanvändning?

Enligt Lindström gör det gott för var och en av oss att fundera på hur ofta man gräver fram telefonen och hitta sätt att lägga undan den.

En del av de som deltog i studien avinstallerade exempelvis appar från sin telefon. Eller så flyttade de appen från startskärmen till ett annat ställe i telefonen, så att fingrarna inte genast söker sig till appen då man låser upp telefonen, säger Lindström.

- Många väljer också att lämna telefonen i ett annat rum. En del gör det här då de lägger sig, då de märker att telefonen stör deras nattsömn, säger Lindström.

Då vi är isolerade nu på grund av coronasituationen har man stor nytta av att vara van med att använda smarttelefoner och sociala medier. Det är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner och familj och användningen kan öka under den här exceptionella tiden.

- Men sedan då samhället öppnar igen kan det vara svårare att anpassa medieanvändningen till normala förhållanden. Man kanske fastnar i vissa mönster. Då är det viktigt att fundera på den egna medieanvändningen, konstaterar Lindström.

Diskussion om artikeln