Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen: Det finns inget att se i Helsingfors centrum på valborg – också borgmästaren uppmanade alla att stanna hemma

Från 2020
Aidalla ympyröity Havis Amandan patsas.
Bildtext Havis Amanda är undangömd bakom stora skivor under vappen i år.
Bild: Matti Myller / Yle

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) upprepade två gånger under tisdagens presskonferens att det inte händer någonting i det fysiska Helsingfors på vappen. Han uppmanade alla att stanna hemma. Polischefen Lasse Aapio underströk att inget finns att se i Helsingfors centrum på vappen.

Vappen är av tradition en fest då hela staden lever upp och det råder karnevalstämning. I år råder det däremot undantagsförhållanden på grund av coronaepidemin. Det betyder man ska hålla distans till andra och grupper på över tio personer är förbjudna.

Det innebär att Havis Amanda-statyn inte får sin studentmössa och det blir ingen allmän picknick i Brunnsparken eller i Kajsaniemiparken.

Borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) och Helsingforspolisens chef Lasse Aapio berättade om hur vappen ska firas i år under en presskonferens på tisdagen.

- I det fysiska Helsingfors händer ingenting på vappen. Stanna hemma och fira vappen med familjen, uppmanar Vapaavuori.

Staden vill att helsingforsarna i stället firar vappen i ett virtuellt Helsingfors där man kan följa med mösspåläggningen av Havis Amanda-statyn och en konsert med JVG.

Staket ska hålla borta vappenfirare från Havis Amanda - Spela upp på Arenan

Havis Amanda övervakas

Den verkliga Havis Amanda har skyddats med träskivor och övervakas för att förhindra skadegörelse.

- Vi har inte denna gång placerat bajamajor eller extra soptunnor i Brunnsparken och all försäljning av valborgsartiklar är förbjuden på stadens torg, säger Vapaavuori.

HRT sätter inte heller in några extra turer i kollektivtrafiken i år.

Stadens ungdomstjänster är aktiva i de digitala kanalerna under vappen för att bland annat stödja dem som inte är trygga i hemmet.

"Det lönar sig inte att ta sig till centrum"

Chefen för Helsingforspolisen Lasse Aapio beskrev den kommande vappen som vilken torsdagskväll som helst.

- Staden lever som vanligt, förutom att det finns många poliser på plats. Det lönar sig inte att ta sig till centrum eftersom där inte finns någonting att se, säger Aapio.

Polisen kommer som normalt att ingripa om minderåriga innehar alkohol och är på plats för att ge råd också under fredagen den 1 maj.

- Polisens råd är att hålla tillräcklig distans till okända människor. Låt oss göra den här vappen till ett lite annorlunda minne, säger Aapio.

Diskussion om artikeln