Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike lättar på restriktioner efter veckor av nedstängning – nationalförsamlingen godkände plan för att öppna samhället

Från 2020
Uppdaterad 29.04.2020 07:33.
Premiärminister Edouard Philippe talar till den franska nationalförsamlingen
Bildtext Premiärminister Philippe presenterade regeringens planer för nationalförsamlingen.
Bild: /All Over Press

Den franska nationalförsamlingen diskuterade under tisdagskvällen en plan för att öppna samhället efter veckor av nedstängning, och röstade sedan för premiärminister Édouard Philippes förslag.

Mer testning och fortsatta åtgärder för social distansering ska göra det möjligt att häva de restriktioner som införts för att stävja coronapandemin i Frankrike.

Målet är att öppna samhället gradvis med start den 11 maj, sade premiärminister Édouard Philippe då han presenterade regeringens planer för den franska nationalförsamlingen.

Först i turen är förskolor och grundskolor som kan öppna den 11 maj. Utbildningar på andra stadiet kan slå upp dörrarna en vecka senare den 18 maj.

Den 7 maj gör man en regional bedömning av läget med möjlighet att fortsätta med striktare restriktioner i vissa delar av landet om det anses befogat.

Samtidigt fortsätter kraven på social distansering att gälla. I lågklasserna försöker man undvika gruppstorlekar på över tio. I skolor där det här inte är möjligt ska barn till hälsovårdspersonal och lärare få förtur.

För studerande på andra stadiet blir det i sin tur obligatoriskt att använda munskydd. Munskydd blir också obligatoriska för dem som åker kollektivt.

Stränderna öppnar i juni

Under nedstängningen har det endast varit möjligt att röra sig utomhus med specialtillstånd. Den här regeln upphävs den 11 maj, sade Philippe.

Affärer och torg får också hålla öppet normalt med start den 11 maj. Däremot kommer restauranger och barer att förbli stängda tillsvidare.

Stränderna öppnar för allmänheten i juni. Däremot kommer man inte att avsluta säsongen 2019–2020 inom fotboll och andra proffsidrotter.

700 000 tester per vecka

För att möjliggöra att samhället öppnas igen kommer man att öka på testningen. Målet är att det ska göras 700 000 coronatester per vecka från och med den 11 maj.

Antalet nya coronafall ska också ha minskat till under 3 000 per dag för att restriktionerna ska kunna hävas den 11 maj, sade premiärminister Philippe.

– Då en person testat positivt kommer vi att identifiera alla dem som varit i kontakt med denne, vare sig man har symptom eller inte. Alla de som varit i kontakt kommer att testas och bli ombedda att isolera sig i 14 dagar, sade Philippe.

Tusentals liv har räddats, säger Philippe

I sitt tal till nationalförsamlingen hänvisade Philippe till expertuträkningar som visar att man lyckats rädda 70 000 liv genom att hålla samhället stängt.

Samtidigt innebär nedstängningen en stor ekonomisk påfrestning för samhället som på sikt kan leda till en kollaps, sa Philippe.

Därför går man in för att gradvis häva undantagstillståndet från och med den 11 maj.

Kampen mot viruset är ändå långt ifrån över betonar Philippe. Därför föreslår han för nationalförsamlingen att undantagstillståndet förlängs till den 23 juli.

– Vi måste leva med viruset.

Hittills har covid-19 krävt över 23 000 liv i Frankrike varav drygt 400 under det senaste dygnet.

Källor: Yle, Reuters, France24

Artikeln uppdaterades 00.10 med uppgiften att nationalförsamlingen röstade för Philippes förslag.

Diskussion om artikeln