Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga nya coronafall i Mellersta Österbotten på tio dagar – infektionsöverläkare: "Faran är inte över"

Från 2020
 infektioylilääkäri marko rahkonen
Bildtext Infektionsöverläkare Marko Rahkonen vid Soite säger att åtgärderna för att minska smittospridning fungerar och har stor betydelse.
Bild: VILLE VIITAMÄKI / YLE

På tisdagen hade det gått tio dagar sedan det senaste bekräftade coronafallet i Mellersta Österbotten eller Soites område. Men man kan ingalunda säga att landskapet är en coronafri zon, enligt infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

Det senaste bekräftade coronafallet vid Soite kom lördagen den 18 april och smittkedjorna är kända för varje bekräftat fall. Men det innebär inte att landskapet är coronafritt, enligt Rahkonen.

- Det kommer nog fler fall ännu, frågan är bara när.

Soite har utökat antalet coronatest

Soite har sänkt tröskeln för när man testar personer för corona och uppmanar alla med också lindriga symptom att ta kontakt. Man har fått egen testapparatur och testar både vid hälsocentraler och arbetshälsovården.

- Men vi har inte hittat några nya fall på länge nu, det verkar som att vi inte har någon vild spridning bland befolkningen, säger Rahkonen.

Men Rahkonen påpekar att många kan gå omkring med lindriga symptom och sprida sjukdomen vidare.

- Så det gäller att hålla beredskapen uppe.

Men kunde man släppa på restriktionerna gradvis nu då?

- Det där är ett tveeggat svärd. Nu då det är lugnt kan man tänka att vi släpper på restriktionerna på ett kontrollerat sätt. Men det är svårt att veta exakt när rätt tidpunkt är för det och på vilket sätt man ska göra det.

Hur länge ska man vara utan bekräftade fall för att faran ska vara över?

- Man kan inte säga att faran är över för vi har pendling. Vi reser så mycket mellan områden i Finland så det är bara en tidsfråga innan corona blir aktivt igen i vårt område.

Men överraskade det dig att restriktionerna verkar ha fungerat så här bra ändå?

- Ja det överraskade mig, men nu vet vi att sådana här åtgärder fungerar och har stor betydelse.

Diskussion om artikeln