Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lennart Wangel anställde sin egen efterträdare i tiderna – Joonas Vilkki tar över jobbet som fotbollslandslagets chef: "Han har troligen lärt mig mest av alla i arbetslivet"

Från 2020
Herrlandslaget i fotboll firar.
Bildtext Herrlandslaget skrev historia förra hösten när laget tog sig till fotbolls-EM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Joonas Vilkki tar över som landslagschef i herrlandslaget när Lennart Wangel går i pension. Därmed ersätter Vilkki personen som för många år sedan anställde honom på Bollförbundet.

En ungefär trettio år lång era i finländsk fotboll skulle ha gått i mål i sommar. Herrarnas EM-slutspel var tänkt att bli Lennart Wangels avsked till A-landslaget.

På grund av coronaviruset har fotbolls-EM skjutits fram till sommaren 2021. Så länge väntar inte Wangel på sin pension. Just nu är han på semester och från och med juni är han pensionär.

Med ett undantag. Under EM 2021 ansluter Wangel till landslagets ledarstab för en sista resa.

– Det var helt klart att jag skulle åka med på EM. Det blir en annorlunda upplevelse, säger Wangel till Yle Sporten.

Lennart Wangel tar emot pris.
Bildtext Lennart Wangel.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

På förbundet sen 2003

Wangels efterträdare är utsedd. Joonas Vilkki – U21-landslagets lagledare – tar över som A-landslagets chef. I början av året fick Vilkki reda på att han får jobbet.

– Jag går in i det nya jobbet med en väldigt god känsla. Landslaget har några riktigt fina år bakom sig och ett EM-år framför sig, säger Vilkki till Yle Sporten.

Vilkki har arbetat för Bollförbundet sedan 2003 – efter att ha anställts av Wangel.

– Han höll i arbetsintervjun och anställde mig. Sedan dess har vi alltid arbetat i samma team och han har varit min chef. Jag har lärt mig väldigt mycket av honom – troligen mest av alla i arbetslivet.

– Vi har haft en bra dialog och ett förtroende mellan varandra. Vi har kunnat prata om annat än jobbet också.

Samarbetar under EM

Vilkki har jobbat med flera olika landslag – bland annat som Wangels ersättare i A-landslaget några gånger. Bland annat jobbade han med herrlandslaget under några av Nations League-matcherna hösten 2018.

– Den största skillnaden jämfört med exempelvis U21-landslaget är intresset från medierna och publiken – både när man lyckas och misslyckas. A-landslaget är hela tiden i blickfånget. Dessutom är organisationen runt A-landslaget större än i juniorlandslagen.

Under EM-slutspelet kommer Vilkki och Wangel att samarbeta. Wangel har hållit i trådarna för landslagets EM-planering och båda två har besökt S:t Petersburg och Köpenhamn – de två städerna där Finland ska spela sina gruppspelsmatcher.

– Det känns viktigt att ”Lennu” får vara med. Han har haft ansvar för planeringen av Finlands EM-resa, säger Vilkki.

Däremot är det fortfarande oklart när landslaget spelar nästa gång. Planen är att landslaget ska kunna samlas igen i höst. Finland ska spela i Nations League-gruppspelet – men allt hänger på hur läget med coronaviruset ser ut.

Diskussion om artikeln