Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland öppnar upp samhället i mitten av maj

Från 2020
Man i blå kostym med slips ser in i kameran med neutral min. Bredvid honom står Rysslands flagga. Mannen är Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext President Putin valde i dag, tisdag, att förlänga coronaledigheten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I ett tal till nationen i dag meddelade president Vladimir Putin att den landsomfattande ledigheten förlängs till den 11 maj. Men efter det datumet ska coronarestriktionerna börja hävas.

President Vladimir Putin höll sitt tal i samband med ett videomöte med regeringen och landets alla guvernörer.

Enligt ett tidigare beslut skulle den landsomfattande ledigheten ta slut den sista april. Osäkerheten i landet var därför stor inför fortsättningen. Men i dag tog presidenten bladet från munnen och förlängde ledigheten till den 11 maj.

– Kulmen är ännu inte nådd, förklarade Putin. Vi kan inte ta några risker. Och ju striktare vi följer alla regler desto snabbare tar den här krisen slut.

I dag har Ryssland över 93 000 coronasmittade medan 867 personer har dött.

Lättnader trots nya problem

Antalet nya fall i Ryssland har stabiliserats kring 6 000 nya fall dagligen. Men situationen förväntas bli svårare de närmaste veckorna.

Ryska myndigheter förutspår att kulmen infaller i mitten av maj. Trots det kräver nu presidenten att restriktionerna börjar hävas ungefär samtidigt.

– Jag vill att regeringen lägger fram en plan senast den 5 maj om hur restriktionerna runt om i landet kan börja lättas upp, sa han.

Planen ska börja verkställas direkt den 12 maj. Guvernörernas roll kommer att vara stor. Regionerna kan fatta egna beslut beroende på situationen.

– På vissa orter förblir restriktioner i kraft, konstaterade Putin.

Nya ansträngningar krävs

Presidenten berömde det arbete som hittills har gjorts i landet. Han menade att man under april månad har lyckats bromsa utvecklingen, förstärka sjukvården, mobilisera resurser samt öka produktionen av ansiktsmasker och respiratorer.

Samtidigt har många läkare avslöjat stora brister i systemet.

- I dagens läge har vi mycket mer utrustning, men ändå är det inte tillräckligt med tanke på behovet, sa Putin.

Presidenten krävde också att regeringen presenterar ännu ett nytt krispaket för att stöda det ryska näringslivet. Enligt den senaste prognosen från den ryska centralbanken hotar landets BNP minska med sex procent i år.