Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byabussen gillas men rutterna borde ses över - Raseborg fortsätter ett år till

Från 2020
Busschaufför som kör buss fotad bakifrån.
Bildtext Byabussen har kört sedan augusti 2019.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Byabussen i Raseborg har fått väldigt positiv respons och nu planerar staden att fortsätta med servicen ett år till. Men rutterna ska omarbetas så att passagerarantalet jämnas ut och enskilda sträckor förkortas.

Byabussen har kört sedan augusti 2019. I fjol var passagerarantalet i genomsnitt 31 per vecka. Den populäraste färddagen har varit onsdagar, då byabussen kör mellan Fiskars, Pojo och Karis.

På grund av coronaepidemin har passagerarantalet varit mindre det här året - i genomsnitt 25 per vecka hittills. Staden räknar ändå med att minskningen är tillfällig. Överlag varierar antalet passagerare väldigt mycket mellan olika veckodagar.

Efter sommaren planerar staden att se över vilka områden byabussen kör i. Målet är att antalet passagerare ska jämna ut sig och att enskilda körsträckor ska bli kortare.

Staden planerar också att marknadsföra byabussen bättre och på det sättet locka mera människor att använda den. Målet är att byabussen på ett jämlikt sätt ska betjäna hela Raseborg - också de områden där det bor få människor och där efterfrågan är mindre.

Populär bland äldre personer

Byabussen har speciellt varit populär bland äldre personer med nedsatt rörelseförmåga, som tidigare har varit beroende av de anhörigas hjälp för att gå i affärer och utföra ärenden.

Eftersom försöket med byabussen har pågått mindre än ett år är det för tidigt att säga hur den kunde användas för att utveckla kollektivtrafiken.

Det är i det här skedet oklart hur mycket turisterna och sommarboende vill använda sig av byabussen. Det är meningen att byabussen kompletterar den reducerade sommartrafiken mellan 16 maj och 14 augusti.

Stadsutvecklingssektionen i Raseborg har nu föreslagit stadsstyrelsen att den tolv månader långa optionen för byabussen tas i bruk för tiden 1 juli 2020 till 30 juni 2021.

Diskussion om artikeln