Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Statlig corona-app, svårt att få tag på droger och Ryssland öppnar upp i maj

Från 2020
Man i blå kostym med slips ser in i kameran med neutral min. Bredvid honom står Rysslands flagga. Mannen är Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext I ett tal till nationen i går meddelade president Vladimir Putin att den landsomfattande ledigheten förlängs till den 11 maj.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Staten planerar en mobilapp som man frivilligt får ladda ned. Den ska hjälpa till med att spåra smittkedjor och med att få bukt med coronaviruset i Finland.

I och med att landets gränser stängdes verkar också tillgången på droger ha minskat. I Karleby syns det på att fler missbrukare söker vård för abstinensbesvär, i Jakobstad är polisens fingertoppskänsla att missbrukarna tvingas hitta nya sätt att få droger.

Universiteten och högskolorna har snabbutrett nya antagningskriterier under pågående coronaepidemi. Fysiska inträdesprov är en omöjlighet i nuläget, säger direktör Linda Gerkman vid Hanken i Helsingfors.

Utrikes

I ett tal till nationen meddelade president Vladimir Putin att den landsomfattande ledigheten förlängs till den 11 maj. Men efter det datumet ska coronarestriktionerna börja hävas.

British Airways planerar att skära ner antalet anställda med över en fjärdedel, med uppemot 12 000 tjänster. Planen diskuteras fortfarande, men enligt bolaget kommer merparten av British Airways personal att påverkas av nedskärningarna. British Airways har runt 45 000 anställda och har redan permitterat ungefär 23 000 av dem.

Vädret

I Finland råder en kylig nordostlig luftström. Lokalt förekommer snöbyar eller regnskurar.

I landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland är det halvklart till mulet och lokalt regnskurar eller snöbyar. Dagens högsta temperatur +3 till 8 grader. Svag till måttlig vind mellan ost och nord.

I Lappland ökar molnigheten mot dagen. Dagens högsta temperatur -2 till 4 grader. Mest svag vind mellan ost och nord.

Diskussion om artikeln