Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s vicepresident Mike Pence stack ut - tyckte sig inte behöva bära skyddsmask under sjukhusbesök

Från 2020
Uppdaterad 29.04.2020 10:49.
Män i ansiktsmasker står runt USAs vicepresident Mike Pence som inte bär ansiktsmask.
Bildtext Vicepresident Mike Pence (tredje från höger) såg ut att vara den enda som inte bar ansiktsmask under besöket på Mayo Clinic i Minnesota.
Bild: Reuters

USA:s vicepresident Mike Pences senaste sjukhusbesök i Minnesota väcker debatt. Pence ansåg sig inte behöva följa Mayo-klinikens regler och bära ansiktsmask, eftersom han coronatestas regelbundet.

Under tisdagens rundvandring på sjukhuset och forskningsinstitutet Mayo Clinic i Rochester såg Pence ut att vara den enda som inte bar ansiktsmask. Pence leder formellt Vita husets insats mot virusspridningen.

Pence bröt därmed mot klinikens regler. Enligt de regler som gällt på Mayo Clinic sedan den 13 april, så ska alla patienter och besökare bära ansiktsmask.

Också USA:s smittskyddsmyndighet CDC rekommenderar ansiktsmask i motsvarande situationer.

Sjukhuset raderade Twitter-inlägg om incidenten

Mayo-kliniken publicerade ett inlägg på Twitter där ledningen bekräftade att man informerat Pence om att ansiktsmasker är obligatoriska vid sjukhuset. Men senare raderades inlägget.

En reporter frågade senare Pence varför han inte använde mask. Då förklarade Pence att han och hans närmaste medarbetare testas för viruset regelbundet och att han alltså inte är smittad.

Pence hänvisade till sin tolkning av CDC-regler då han förklarade sitt beslut. Enligt honom rekommenderas ansiktsmask för människor som eventuellt är smittade.

- Och eftersom jag inte är smittad av coronaviruset, så tyckte jag att det här var ett bra tillfälle för mig att vara här och kunna tala med de här forskarna, den här fantastiska sjukvårdspersonalen och se dem i ögonen och tacka dem, sade Pence.

Pence har fått en hel del kritik för sitt beteende i amerikanska medier.

En av Pences egna medarbetare var den första inom Trump-administrationen som testade positivt för coronaviruset. Ändå rapporterar amerikanska medier att Pence aldrig burit ansiktsmask under sina offentliga uppträdanden och många resor sedan virusutbrottet började.

President Donald Trump har själv tidigare sagt att han inte har några planer på att bära ansiktsmask.

Fler amerikaner har dött i covid-19 än under Vietnamkriget

Samma dag som Pence besökte Mayo-kliniken registrerade USA över en miljon smittade i coronaviruset.

Coronaepidemin har nu kostat över 58 300 liv i USA. Det betyder att antalet döda passerat ett symboliskt antal - fler amerikaner har nu avlidit i covid-19 än som dog under hela Vietnamkriget.

Enligt National Archives dog 58 220 amerikaner i Vietnamkriget. Vietnamkriget pågick i över 10 år.

Under samma tidsperiod dödades över 1,2 miljoner vietnamesiska soldater och åtminstone två miljoner civila vietnameser i kriget.

Källor: AP, BBC, CNN, AFP, Yle

Diskussion om artikeln