Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronakrisen slår hårt mot de unga som söker sommarjobb – utan jobb kan det bli svårt att betala hyran

Från 2020
Uppdaterad 06.05.2020 08:22.
Ville Henriksson njuter av det hektiska tempot inom restaurangbranschen men tänker inte utbilda sig till kock. Risken att bli utbränd som kock är stor säger han, men om man balanserar jobb och fritid går det bra.
Bildtext Arkivbild från en restaurang. Mannen på bilden har inget med artikeln att göra. Restaurangbranschen är dock en av de branscher som drabbats hårt av coronakrisen.
Bild: Niklas Evers.

Sommarjobben är ett stort frågetecken mitt i coronakrisen. Att bli utan sommarjobb är ett hårt slag för studerande. Utan jobb är det många som kommer att få problem med att betala hyran.

Amanda Sjöholm och Patrik Friman studerar båda vid Åbo Akademi i Vasa. De hade båda sitt på det torra då det gällde sommarjobb, det vill säga innan coronakrisen var ett faktum.

- Jag har ett jobb året runt och hade på det viset ett jobb klart för sommaren. Men nu har jag blivit permitterad så det ser ut att bli mindre jobb till sommaren det här året. Att nu börja söka ett nytt sommarjobb tror jag skulle bli mycket svårt, säger Friman som jobbar inom försäljningsbranschen.

Amanda Sjöholm jobbar i en butik och också hon ser ut att ha mindre jobb än väntat i sommar.

- Jag skulle ha fått förhöjt timantal nu till sommaren, men de har tagit tillbaka sitt löfte på grund av coronakrisen. Jag har nu samma antal timmar som jag har under resten av året då jag studerar samtidigt. Det är ganska få timmar. Jag hoppas ännu att läget blir bättre, men som det ser ut nu här jag inte mycket till sommarjobb, säger Sjöholm.

ung kvinna i svart huvtröja med rött hår och orange mössa. Ung man i svart huvtröja och rosa hår.
Bildtext Amanda Sjöholm och Patrik Friman skulle båda gärna jobba mer i sommar än vad det ser ut att de kommer att få göra.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Båda konstaterar att inkomsten under sommaren är mycket viktig för att ekonomin ska gå runt.

- Det är sommarens inkomst man lever på. Man försöker spara in så mycket pengar som möjligt på sommaren och nu ser det ju lite dåligt ut på den fronten. Nu handlar det bara om att försöka få hyran betald, säger Sjöholm.

- Jag brukar kanske inte spara så aktivt men eftersom sommarlönen är större kan man då passa på att göra större inköp och satsa på sånt man behöver. Det går inte nu, säger Friman.

Coronakrisen slår hårt mot arbetsmarknaden

Coronakrisen syns redan tydligt i arbetslöshetsstatistiken. Permitteringarna ökade märkbart redan från mitten av mars och kommer högst troligen att öka ytterligare under april månad.

Hårdast drabbade är servicesektorn och hotell- och restaurangbranschen, där verksamheten i många fall stått helt stilla under våren.

Några exakta siffror på hur många unga som står utan sommarjobb finns inte ännu eftersom många företagare väntat ut regeringens besked om hur restriktionerna ska se ut till sommaren.

På måndag kom så besked och restauranger och kaféer kommer att successivt få öppna från den 1 juni.

Vad de nya restriktionerna får för konsekvenser för sommarjobbsmarknaden är ännu oklart.

Det finns många frågetecken konstaterar Anne Ojala, koordinator vid Navigator som via TE-byrån i Österbotten erbjuder unga rådgivning i bland annat arbetsfrågor.

- Det finns jättemånga frågetecken just nu. Många som redan har fått ett sommarjobb har nu fått meddelande av arbetsgivaren att de blir tvungna att backa på grund av coronakrisen, säger Ojala.

- Vi ser också att det är inom de branscher som unga brukar jobba där läget är speciellt osäkert. Till exempel olika servicearbeten, trädgårdsarbete och alla restauranger och caféer och turistställen finns det fortfarande många frågetecken.

En ung man sitter på en gräsklippare och klipper gräs i en park.
Bildtext Trädgårdsarbete är ett vanligt sommarjobb för unga.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Om man redan skrivit på ett avtal, har arbetsgivaren rätt att bryta det avtalet på grund av coronakrisen?

- Det det gäller avtalsfrågor rekommenderar jag att man tar kontakt med sin fackförening eller med arbetarskyddet för att reda ut om allt gått rätt till, säger Ojala.

Företagen permitterar och tvekar då det gäller sommarjobb

En stor arbetsgivare i Österbotten är Wärtsilä. Många som studerar inom branschen har fått en fot in i arbetslivet genom ett sommarjobb på företaget. Som många andra har nu Wärtsilä gått in för att permittera personal.

Kai Kamila, personalchef vid Wärtsilä Finland, bekräftar för Yle Österbotten per e-post att man kommer att ta emot färre sommarjobbare i år på grund av de restriktioner coronaviruset har fört med sig.

- Vi tar emot cirka 70 procent av fjolårets kvot. Den slutliga mängden ser vi i början av juni då alla borde ha startat sina jobb, skriver Kamila.

För studerande är också restaurang Strampen en populär arbetsgivare på sommaren i Vasa.

Då Yle Österbotten talade med krögare Robert Ekman veckan innan regeringen gick ut med de nya restriktionerna hade han inte kunnat ge besked åt de som väntar på information om de har jobb eller inte.

man framför färdigdukad restaurang
Bildtext Läget är mycket beklagligt säger krögare Robert Ekman. Jag skulle gärna ge besked till våra sommarjobbare men jag vet inte själv hur det blir ännu.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Sommarjobben viktiga både för ekonomin och arbetserfarenhet

Anne Ojala är mycket orolig för läget på arbetsmarknaden för de unga. Sommarjobben är mycket viktiga för ett ekonomin ska gå runt, konstaterar hon.

- Eftersom man inte får något studiestöd under sommaren är sommarjobbet viktigt för att få ekonomin att gå runt. Många studerande lever också på inkomsterna från sommaren under resten av året.

- Speciellt för de som inte vill lyfta lån är inkomsten viktig, säger Ojala.

Det handlar inte bara om pengar, erfarenheten de unga får på sitt sommarjobb är också mycket viktigt säger Ojala.

- Genom sommarjobben får man erfarenhet av olika branscher och arbetserfarenhet. Sommarjobbet är för många av oss vägen till att hitta den bransch vi vill jobba inom. För yrkesstuderande kan också sommarjobbet har direkta konsekvenser för studierna eftersom man kan få studiepoäng medan man jobbar. Så att få sommarjobb är oerhört viktigt.

Vilket ekonomiskt stöd har då studerande rätt till om de står utan jobb i sommar?

- På grund av epidemin har regeringen gjort tillfälliga ändringar i arbetslöshetsförmånerna som också gäller studerande. På TE-byråns webbsida finns alla instruktioner om hur man kan gå till väga för att söka stöd.

Vasa stad erbjuder sommarjobbssedlar till företag

Flera kommuner erbjuder sommarjobbssedlar till företag som anställer unga.

Vid Vasa stad lyfter man fram att det ännu är möjligt att söka om sommarjobbssedlar. Staden betalar ut ett stöd i form av pengar till privata företag och föreningar som sysselsätter unga i åldern 15–29 år.

- Det lönar sig för företagare att ansöka om sommarjobbssedel även om de ännu inte är säkra på om de på grund av coronasituationen kan erbjuda sommarjobb. Om det inte blir något av med att sysselsätta, kan företagaren i så fall meddela oss om att sedeln förblir oanvänd, uppmuntrar arbetskraftsplanerare Jaana Oba från Vasa stad.

Sommarjobbssedlarna kan sökas fram till den 31 maj.

Diskussion om artikeln