Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maccelli lämnar Tammerfors och flyttar till solen i Arizona – Palves flyttlass går över Atlanten till Linköping

Från 2020
Matias Maccelli
Bildtext Matias Maccelli fick ett NHL-kontrakt.
Bild: Petr Sznapka/All Over Press

Som det nu ser ut blev det bara en säsong i den inhemska ligan för Ilvesstjärnan Matias Maccelli. I tisdags meddelade NHL-klubben Arizona Coyotes att man gjort kontrakt med den 19-årige finländaren.

Den 19-årige Ilves-anfallaren Matias Maccelli, som valdes till säsongens bästa nykomling i den inhemska ligan, har fått ett NHL-kontrakt. Möjligt är förstås att klubben tycker att Maccelli inte ännu är redo för NHL och skickas hem till Finland för att utvecklas.

Den gångna säsongen spelade Maccelli 43 matcher i Ligan och noterades för poängen 13+17=30 poäng vilket var bäst av alla nykomlingar.

Det 3-åriga kontraktet för honom från Tammerfors till NHL-klubben Arizona Coyotes där han blir lagkamrat med målvakten Antti Raanta. Arizona valde Maccelli i förra sommarens drafttillfälle som 98:e spelare.

Nordamerika är inte alldeles nya jaktmarker för Maccelli: säsongerna 2017–2018 och 2018–2019 spelade han i Dubuque Fighting Saints i juniorligan USHL. Den senare säsongen hörde han till hela seriens bästa spelare.

Maccelli debuterade i A-landslaget i vintras, och hörde också till JVM-laget som blev fyra i U20-världsmästerskapen vid årsskiftet.

Palve slog inte igenom i NHL

Däremot åker den före detta HPK- och TPS-anfallaren Oula Palve i motsatt riktning: förra säsongen försökte han slita åt sig en plats i NHL, men fick nöja sig med att spela hela säsongen i den nordamerikanska farmligan.

Innan sin nordamerikanska sejour gjorde Palve två 50-poängssäsonger i rad i den inhemska ligan och hörde till seriens bästa spelare, men i NHL fick han aldrig chansen, åtminstone inte säsongen 2019–2020.

Han inledde säsongen i Pittsburgh Penguins organisation men fick enbart spela i farmlaget Wilkes-Barre/Scranton Penguins, och i januari gick flyttlasset till Texas, men i stället för Dallas Stars blev det Texas Stars.

– Jag vill ha en stor roll och spela mycket. Här i Nordamerika har jag fått spela i en mer defensiv roll, så det här blir en möjlighet för mig att visa upp min skicklighet igen och ha roligt när jag spelar. Jag har också hört att SHL är en tuff liga, så det kommer bli en kul utmaning också, säger Palve på Linköpings webbplats.

Nu flyttar den 28-årige Palve i stället till Sverige och SHL-laget Linköping. Där blir han lagkamrat med bland annat Jaakko Rissanen, Jarno Kärki och Petteri Nikkilä.