Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chock och overklighetskänsla i Ingå - det är många som sörjer de två unga som avled i helgen

Från 2020
En skateramp där ljus och blommor har placerats för att minnas en avliden.
Bildtext Många har fört blommor och ljus till skaterampen i Ingå.
Bild: Privat

Det är många i Ingå som sörjer de två 18-åringar som under veckoslutet avled på grund av missbruk. Undantagstillståndet gör det tyngre att bearbeta det som hänt, säger ungdomsarbetare.

Ungdomsarbetarna i Ingå försöker vara närvarande så mycket som möjligt för de unga som behöver stöd eller har ett behov att prata om det som har hänt.

Hittills har de varit i kontakt med ett tiotal ungdomar på stan, via telefon och på sociala medier, säger uppsökande ungdomsarbetare Linda Loimijoki.

- Än så länge är det en ganska färsk grej och jag tror att många befinner sig i chocktillstånd. Många upplever situationen som overklig och det är svårt att förstå och acceptera att något så hemskt har hänt.

Ungdomarna sörjer tillsammans i små grupper

Linda Loimijoki beskriver stämningen bland de unga som dämpad och många är också upprörda och sörjer.

Samtidigt är hon glad över att de unga verkar medvetna hur de får kontakt med bland annat ungdomsarbetarna. Hon tycker också att det är fint att de spontant har skapat en minnesplats vid skaterampen.

- Ungdomarna har hämtat blommor och ljus dit och de samlas i små grupper för att minnas sina vänner.

Ingå är ett litet samhälle med sina drygt 5 000 invånare. Speciellt bland de unga kan man säga att alla känner alla, konstaterar Karolina Grop-Nordström, som är ansvarig för ungdomsverksamheten och koordinerar hjälp- och stödtjänster.

- Sådana här händelser är alltid hemska, men just på små orter kan det blir väldigt synligt och påverka en stor del av invånarna. Alla känner alla bland ungdomarna och det gör att känslorna sprids ganska snabbt.

Extra svårt att sörja på grund av undantagstillståndet

Ungdomsarbetarnas jobb har påverkats en hel del av det faktum att det råder undantagstillstånd i Finland och att ungdomarna är hemma från skolan.

De har varit tvungna att anpassa sig efter situationen och sedan mitten av mars har de ökat sin närvaro rejält på de sociala medierna. Det är något som har kommit väl till pass i den här situationen, säger Grop-Nordström.

- Vi har haft nytta av det nu när vi verkligen vill att våra meddelanden når ut till ungdomarna. Vi har haft lite tid att öva på att jobba på det här sättet.

Det blir också extra tungt att bearbeta en tragisk händelse som det här när man inte får träffa sina vänner som normalt.

- Det är redan tungt att vara försiktig och inte träffa andra som vanligt i skolan och på fritiden.

Droger inte väldigt vanliga i Ingå

De två 18-åringar som avled gjorde det som en följd av missbruk, men varken Karolina Grop-Nordström eller Linda Loimijoki upplever att droger skulle ha blivit vanligare bland de unga i Ingå.

- Det är klart att de förekommer också här, men enligt vår vetskap är det inte så vanligt här. Vi jobbar ju med att förebygga den här sortens problematik och illamående bland unga, säger Linda Loimijoki

Ungdomsarbetarna i Ingå finns tillgängliga fysiskt ute på gatorna, per telefon och på sociala medier. På fredag till söndag kan man ringa mellan klockan 18 och 21 om man vill prata med någon.

Ingå kommuns hemsida finns kontaktuppgifter och information.