Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slut på distansundervisningen: Grundskolorna öppnar den 14 maj

Från 2020
Uppdaterad 30.04.2020 08:41.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Regeringen har nu bestämt sig om skolstarten efter coronauppehållet. Grundskolorna återgår till närundervisning den 14 maj, meddelade regeringen på sin presskonferens på onsdagskvällen. Det blir inga stora grupper, och ingen vårfest.

Finlands regering ägnar valborg och 1 maj-helgen åt att planera hur coronabegränsningarna kan avvecklas. Först kommer besked om skolornas återstart den 14 maj. Beslutet var nödvändigt nu, för att hinna med all planering och skyddsåtgärder som behövs i skolorna. Regeringen publicerade ett pressmeddelande och beslutsunderlag på onsdag kväll.

Statsminister Sanna Marin (SDP) uppger att skolorna och senare samhället kommer att öppnas gradvis på ett kontrollerat och säkert sätt.

Fler beslut om att öppna upp kan komma på söndag. Då behandlas en plan för hur begränsningsåtgärderna kan avvecklas i rätt tid.

Arbete i skift och små grupper - men inga skyddsmasker

Det blir begränsade elevgrupper, som eventuellt arbetar i skift och i fler utrymmen. Det meddelade statsminister Sanna Marin och undervisningsminister Li Andersson (VF).

De vanliga hygienreglerna gäller, men det behövs inga skyddsmasker, enligt direktiven från hälsovårdsexpertisen.

Regeringen har samma motivering som när det gällde att öppna Nylands gräns. Det finns inga juridiska skäl att misstänka en allvarlig epidemiologisk fara i skolorna. Därför måste stängningen upphöra.

Närvarotvång - för både lärare och elever

Eleverna har en subjektiv rätt till undervisning. Därför går man nu tillbaka till enbart närundervisning. Elever behöver ett tillstånd för att vara frånvarande, och detsamma gäller lärarna.

Elever och lärare i riskgrupper får andra lösningar.

Regeringen har inte fattat några beslut om en förlängd vårtermin eller annat för att ta igen förlorad undervisning eller negativa följder av distansundervisningen.

De två veckorna av närundervisning som nu kommer är nyttiga, svarade Li Andersson på en kritisk fråga om det är värt att öppna skolorna nu. Skärpta hygienkrav hålls - och några vårfester kan inte anordnas.

- Lärarna kan nu gå igenom läget i varje klass och grupp med alla elever. Man kan kartlägga behovet av mer stöd i höst och förbereda en tilläggsbudget.

Skolan ger inte bara undervisning, den har också en social roll som är viktig, betonade Li Andersson.

"Beslutet att stänga var rätt"

Vid presskonferensen sa ministrarna att beslutet att stänga skolorna var rätt eftersom man förhindrat smittspridning genom försiktigheten.

- Men nu har vi lärt oss mer om viruset, bland annat att barnen varken sprider det eller blir speciellt sjuka. Det har man sett i de nordiska länder, där skolorna har varit öppna, sa Mika Salminen, direktör vid Insitutet för hälsa och välfärd THL.

Enligt Salminen har inte ett enda barn i Finland behövt sjukhusvård på grund av coronaviruset.

Svenska Yle sände direkt från presskonferensen. Du kan se och höra den med simultantolkning genom att trycka på huvudbilden i artikeln.

Den finskspråkiga presskonferensen utan tolkning hittas genom att trycka här.

Svenska Yles Bengt Östling rapporterade i textform från presskonferensen:

Diskussion om artikeln