Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Den amerikanska ekonomin sjönk med nästan fem procent under årets första kvartal – Fed-chefen Jerome Powell beskriver arbetslöshetssiffrorna som “hjärtskärande”

Från 2020
Uppdaterad 30.04.2020 07:56.
Jerome Powell
Bildtext Fed-chefen Jerome Powell lovade att räntan inte kommer att höjas medan krisen pågår.
Bild: SHAWN THEW

På grund av coronakrisen upplever USA en historiskt brant ekonomisk djupdykning och någon snabb comeback är inte att vänta.

Så kunde man sammanfatta kontentan i de färska siffror som USA:s handelsministerium presenterade på onsdagen.

Bruttonionatiolprodukten sjönk med 4,8 procent under de första tre månaderna av året, vilket markerade slutet på en historiskt lång period av ekonomisk tillväxt i USA.

Raset är det största under ett enskilt kvartal på mer än tio år.

Arbetslösheten som i början av året var rekordlåg har också skjutit i höjden, då mer än 26 miljoner amerikaner anmält sig som arbetslösa under de senaste veckorna.

Ingen snabb ekonomisk comeback i sikte

Någon snabbt återhämtning är inte heller att vänta menade den amerikanska centralbanken Federal Reserves chef, Jerome Powell, som uttalade sig i onsdags strax efter att ministeriet presenterat de dystra siffrorna.

BNP-raset under det pågående kvartalet, mellan april och juni, förutspås bli enormt och kommer att “sakna motstycke” förutspådde Powell.

Powell beskrev också de rådande arbetslöshetssiffrorna som “hjärtskärande”.

Ett tomt Times Square.
Bildtext Times Square i New York ligger ofta öde i dessa dagar.
Bild: Rex Features / AOP

En liten dos av ekonomisk lättnad kan ändå inträffa snart, då vissa amerikanska delstater går in för att öppna upp ekonomin. Butiker och till och med restauranger väntas öppna, under strikta restriktioner, på olika håll i landet.

Uppluckringen av ekonomin och begränsningarna ökar samtidigt risken för att coronaviruset sprider sig ytterligare och för att nya smittohärdar uppkommer. Det skapar stor osäkerhet också kring den ekonomiska aktiviteten, påpekade Powell.

– Folk kommer att återvända till jobbet och börja konsumera. Det kommer att leda till att att den ekonomiska aktiviteten återupptas, men vi kommer inte att se en snabb återgång till tidigare nivåer, sa Powell.

Fed: Räntan kommer att ligga nära noll så länge krisen pågår

Centralbanken Federal Reserve har lovat använda alla sina medel för att bekämpa coronakrisen. Räntenivån ligger nära noll och den kommer enligt banken inte att höjas medan krisen pågår.

Men en fortsatt låg räntenivå räcker inte för att ge fart åt ekonomin, påminde Powell.

– Låga räntor kan inte förhindra raset som orsakas av nedstängda företag och social distansering.

Powell sa också att Federal Reserve är redo att introducera nya, mer riskfyllda låneprogram samt fortsätta stödköpen av amerikanska statsobligationer i syfte att få fart på ekonomin.

Börsuppgång efter optimism kring ny behandling mot covid-19

På New York-börsen märktes ingen oro.

Industriindexet Dow Jones steg med drygt två procent då börsen gick upp på onsdag.

George Washingtonin patsas autioituneella Wall Streetillä New Yorkissa.
Bildtext Försiktig optimism på New York-börsen efter nyhet om möjlig medicin mot covid-19.
Bild: Justin Lane / EPA

Börsoptimismen förklaras av att forskare uttalat sig hoppfullt gällande en medicin, remdesivir, som kan fungera som behandling av patienter som insjuknat i covid-19.

Tester tyder på att återhämtningen för coronasmittade personer kan försnabbas en aning med hjälp av medicinen, sa Anthony Fauci, vita husets medicinska expert.

– Det är inte en hundraprocentig kur, men det visar att viruset kan bekämpas med en medicin, sa Fauci på onsdagen.

Federala myndigheter har ännu inte godkänt en medicin för behandling av covid-19, men nu planerar man att tillåta dosering av remdesivir i akuta fall, skriver New York Times.

Källor: Reuters, Axios, AP, New York Times.

Diskussion om artikeln