Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vera Saltanova från Vasa var strandsatt i Ryssland i en månad – nu får hon äntligen resa hem

Från 2020
En selfie av Vera Saltanova med munskydd framför en staty i S:t Petersburg.
Bildtext Vera Saltanova har suttit fast i S:t Petersburg de senaste veckorna.
Bild: Vera Saltanova

Det var många som välkomnade gårdagens beslut från den ryska regeringen. Återigen får personer med dubbelt medborgarskap resa över gränsen. För Vera Saltanova stod glädjen högt i tak. Äntligen kan hon återförenas med sin familj i Vasa.

– Jag känner bara en så stor glädje, säger Vera Saltanova. Under hela tiden fick jag ett otroligt starkt stöd av min man och mina barn. Allt som har hänt visade bara hur viktigt det är att vi har varandra.

De senaste sex veckorna har Vera befunnit sig i sin gamla hemstad S:t Petersburg. Utan chans att komma hem till Österbotten.

Vera bor i Vasa och har dubbelt medborgarskap. Hemma väntar man och två barn i tonåren.

– Vi var minst 20 personer i samma situation, berättar hon. Plus de som har uppehållstillstånd i Finland.

I onsdags beslöt den ryska regeringen lätta på restriktionerna vid landets gränsövergångar. Beslutet betyder att bland annat personer med dubbelt medborgarskap från den 1 maj återigen kan resa över gränsen.

Alla i gruppen försöker nu så snabbt som möjligt arrangera en resa hem

― Vera Saltanova

Tillståndet gäller bara för en resa så länge coronarestriktionerna är i kraft i Ryssland.

– Alla i gruppen försöker nu så snabbt som möjligt arrangera en resa hem, berättar Vera.

Själv hoppas hon kunna utnyttja den bilskjuts som Finlands generalkonsulat i Petersburg arrangerar i början av nästa vecka

Diplomaterna försökte samarbeta

Under alla dessa veckor har Vera och hennes ödeskamrater haft ett intensivt samarbete med finska utrikesministeriet.

– Våra diplomater har varit vänliga, men jag upplever att vi med dubbelt medborgarskap glömdes bort av de finska myndigheterna, säger hon. Och det har jag ännu i dag svårt att förstå.

På Finlands konsulat i S:t Petersburg har man en annan syn på saken.

Konsulatet vidtog åtgärder för att i samarbete med ryska myndigheter börja skicka hem personer som led nöd

― Anne Lammila, generalkonsul

– Vi var väl medvetna om problemen för personer med dubbelt medborgarskap eftersom vi hade kartlagt deras situation, meddelar generalkonsul Anne Lammila per e-post.

– Konsulatet vidtog också åtgärder för att i samarbete med ryska myndigheter börja skicka hem personer som led nöd, fortsätter Lammila.

Förhandlingarna med den ryska gränsbevakningen hann inte ens komma igång innan regeringen fattade sitt beslut.

– Egentligen är jag inte överraskad av regeringens nya regler, säger Vera Saltanova. Alla våra påtryckningar gav resultat till sist. Också finska utrikesministeriet tryckte på.

– Men beslutet kom nog aningen för sent, menar hon.

Sjuka föräldrar krävde sitt

Vera anlände till S:t Petersburg den 18 mars för att vårda sina sjuka föräldrar. Hennes pappa hade snabbt blivit sämre och han kunde inte längre stiga upp från sängen. Veras mamma var så pass svag att hon inte orkade hjälpa maken.

– Jag hade inget annat val än att åka iväg, förklarar Vera.

Planen var att hitta ett privat vårdhem för pappan och sedan åka hem till Vasa. Men så blev mamman sämre och togs in på sjukhus i väntan på operation.

Jag hade inget annat val än att åka iväg

― Vera Saltanova

Den 1 april dog pappan.

– Begravningen blev en vecka senare, berättar Vera.

Efter mammans operation började Vera fundera på hur hon skulle komma hem igen.

Coronaviruset härjade redan på båda sidorna av gränsen. Ryssland hade stängt landgränserna för sina egna medborgare redan den 30 mars. En regel som även gäller för personer med dubbelt medborgarskap visade det sig.

Ryska myndigheter godkänner ett dubbelt medborgarskap men samtidigt betraktar de personer med ryskt pass endast som ryska medborgare. Och behandlar dem därefter.

Dunkla budskap

– Jag ringde konsulatet den 13 april och fick meddelandet att jag får skjuts med den kurirbil till Villmanstrand som de utnyttjar varje vecka, berättar Vera. Men följande dag hörde de av sig och informerade att jag inte kan åka då jag har båda passen.

Informationen kom som en chock.

– Jag skrev flera brev till ryska myndigheter och jag ringde säkerhetstjänsten FSB som styr över landgränserna, säger hon. Men de bollade bara ärendet mellan varandra.

Återigen kontaktade hon konsulatet och beskrev sin situation med två minderåriga barn och att hon absolut måste hem.

– Jag fick ett mycket vänligt mottagande, men ingen konkret hjälp, säger hon.

Den 20 april skrev gruppen strandsatta dubbelmedborgare ett brev till finska utrikesministeriet där man bad om hjälp med att komma hem till Finland.

Det hela skulle kosta cirka tusen euro. Två personer i gruppen hade råd, hann reagera och åkte iväg

― Vera Saltanova

I brevet med 41 underskrifter betonar man att alla hade en skälig orsak att besöka Ryssland och att alla har familj i Finland som väntar på dem. Dessutom saknar många de ekonomiska resurser som behövs för en längre vistelse i Ryssland. Sist men inte minst riskerar alla den egna hälsan.

– Jag fick ett svar per e-post fyra timmar senare, säger Vera.

Generalkonsulatet i Petersburg påpekade att man ännu kan flyga ut ur landet. Man föreslog ett plan som Tysklands ambassad arrangerade från Moskva till Frankfurt följande dag på eftermiddagen.

– Det hela skulle kosta cirka tusen euro, säger Vera. Två personer i gruppen hade råd, hann reagera och åkte iväg.

Desperationen bara ökade

Vera var i ständig kontakt med de andra i gruppen där folk blev allt mer desperata.

– Paniken spred sig, säger hon. Mina egna barn är stora, men andra har småbarn som väntade. Många riskerade också att förlora sina jobb.

Hur kan man bara glömma bort en grupp människor?

― Vera Saltanova

Vera, och många andra i gruppen, upplevde att de finska myndigheterna länge var alldeles för passiva trots att man tidigt var medvetna om problemen vid gränsen.

– Hur kan man bara glömma bort en grupp människor? undrar Vera. De kunde åtminstone ha gjort sitt bästa för att lugna ner oss.

Diskussion om artikeln