Tre verk i tre stängda museer - på jakt efter hopp och tröst i Ateneum, Amos Rex och Didrichsens konstmuseum
Kan tavlor skildra hopp eller skänka tröst? Museerna i Finland är stängda men Ateneum, Amos Rex och Didrichsens konstmuseum öppnade sina dörrar för ett litet filmteam. Genom tre korta videor får du en liten inblick i museerna.
När coronaepidemin stängde museerna i Finland i medlet av mars var det säkert en och annan som harmades över att de inte hunnit besöka många av utställningarna. Många museer har därför ordnat egna digitala rundvandringar.
Ateneum, Amos Rex och Didrichsens konstmuseum öppnade också sina dörrar för ett litet filmteam från Yle. Med desinficerade mickar och långt avstånd till varandra fick vi följa med på en liten rundvandring.
Konst skapar och ger upplevelser och känslor. Men kan konsten också skildra hopp eller ge tröst? Den frågan ställde vi till våra guider och bad dem välja ut tre verk som enligt dem förmedlar hopp och tröst.
Kuutti Lavonen på Didrichsens konstmuseum
“Tid och evighet” heter Kuutti Lavonens 60-års jubileums utställning på Didrichsens konstmuseum.
Lavonen beskriver sig själv som en tecknare och konstgrafiker och för honom är den ritande handen också något som han menar att syns i hans tavlor.
Titeln på utställningen "Tid och evighet" anspelar på teman som är viktiga för Lavonen, han är nämligen en historiemedveten konstnär som även kan sin konsthistoria.
Utställningen innehåller många av de ansiktsbilder som Lavonen blivit känd för, men när Lavonen guidar runt ville han även lyfta fram en tavla som föreställer ett landskap.
Personerna i hans tavlor kan tolkas på olika sätt, vissa ser tankfulla ut, kanske till och med bekymmersamma medan andra verkar vara fullständigt lugna och rofyllda. Alla präglas de av en känslighet som också ger en viss stämning åt hela utställningen.
Många brukar säga att de upplever att Lavonens tavlor inger tröst.
Men på frågan om han själv får tröst då han skapar svarar han att själva skapandet i sig är något som han upplever viktigt, att han känner både stillhet och frihet då han skapar.
Och så avslöjar Lavonen att han helst jobbar nattetid. Som bäst håller han också på med en avhandling om barockmålaren Bernardo Cavallino.
Lavonen hade svårt att välja enbart tre verk, så han fick till sist välja ut de fyra verken: Petrus, Lov att älska, Landskap i landskap och Den andra Johannes.
Här kan du följa Kuutti Lavonen då han berättar om sin utställning.

Generation 2020 på Amos Rex
Generation 2020 är en stor utställning som presenterar verk av mer än åttio konstnärer i åldern 15 - 23. Utställningen är en presentation av hur den unga generationen ser på konst och ordnas vart tredje år.
På utställningen finns sammanlagt 150 verk men guiden Catarina Diehl har valt ut tre verk som enligt henne på något sätt förmedlar en känsla av hopp och tröst.
De verk Diehl valde ut är en rya av Anna-Karoliina Vainio, en serie av porslinshjul eller däck av Aura Latva Somppi och ett stort tovat öra av Lumi Wiikari.
Här kan du se varför Catarina Diehl tycker att just de här tre verken förmedlar tröst och hopp.

Natalia Goncharova på Ateneum
Natalia Goncharova (sv. Natalja Gontjarova) (1881 - 1962) är en av de centrala gestalterna inom den ryska avantgardekonsten.
I likhet med många andra konstnärer i början av 1900-talet jobbade hon mellan olika konstformer och gjorde bland annat kläddesign för modehus i Moskva och Paris, dräkter och scenografi för Sergei Djaghilevs berömda balettproduktioner.
Utställningen på Ateneum innehåller därför inte enbart målningar utan också illustrationer, dräkter och skisser till scenografier.
Goncharova blev tidigt känd i Ryssland och hade sin första separata utställning 1913. Vid första världskrigets utbrott flyttade hon utomlands och bodde resten av sitt liv i Paris.
Goncharova inspirerades både av västerländsk modernism och rysk folkkonst.
Timo Huusko som är en av kuratorerna för utställningen och intendent på Ateneum har valt ut tre verk som för honom representerar hopp och tröst.
Han berättar bland annat att Goncharova samlade gamla ikoner och inspirerades av den bysantiska kulturen. Det här syns bland annat i de tre tavlor som heter Gudsmoder.
Här kan du se Timo Huuskos presentation av de tre verken på Ateneum.
