Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommunerna inväntar mer information om undervisningen - skolskjutsarna svår fråga i Korsholm

Från 2020
Elever vid Korsholms högstadium stiger på skolskjutsen hem.
Bildtext I Korsholm frågar man sig hur man nu ska göra med skolskjutsarna.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Efter att regeringen på onsdagen meddelade att eleverna tillbaka till skolan igen den 14 maj väcktes många frågor i kommunerna. Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg skulle gärna ha sett färre detaljer från regeringen.

- Regeringen idkar ganska långtgående detaljstyrning och jag skulle hellre ha sett en allmän ram för hur man kommer igång med närundervisningen och mera utrymme för kommunerna att hitta egna sätt att förverkliga det här, säger Ahlberg.

Mer flexibilitet

Ahlberg tycker att regeringen för noggrant beskriver hur grupperna i skolan ska vara glesa och hur skolmaten ska skötas.

- Det är ju goda tankar, men jag tror att det skulle vara bättre om man gav lite mera utrymme för flexibilitet så att man lokalt kan anpassa.

Ahlberg säger att alla modeller inte fungerar likadant i hela landet.

Utbildningsminister Li Andersson (V) sa under regeringens informationsmöte på onsdag kväll att en lösning för att ge eleverna mer utrymme i skolan skulle kunna vara att man delar upp skolans elever i två grupper.

- En sådan modell fungerar till exempel i städer där man kan använda sig av kollektivtrafik eller gå till skolan. Men det är svårt på landsbygden där vi har skjutsar som är ganska spikade, säger Ahlberg.

Medelålders man i kostym står på väg, tittar in i kameran med ett litet leende.
Bildtext Rurik Ahlberg.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Varför samma riktlinjer för hela landet?

Ahlberg är förvånad över att regeringen går in för samma riktlinjer i hela landet trots att smittoläget är väldigt olika.

- Vi har ganska få smittade i Österbotten. Man skulle kunna tänka sig andra slags eller mildare restriktioner, säger Ahlberg.

Ahlberg tror inte att det nu kommer att komma lokala restriktioner.

- Hittills har nog ingenting tytt på det. Men samma fråga gäller också restauranger och annan verksamhet där jag tycker att det skulle vara logiskt att se lite mera mångdimensionellt på den här frågan och beakta det lokala läget.

Utrymmesfrågan och skolmaten är två frågor som Ahlberg skulle vilja ha svar på.

- Hur ska man sitta glest? Vi serverar ungefär 2000 matportioner per dag och det är svårt att servera i klassen, säger Ahlberg.

Skolskjutsarna en olöst fråga

Den största frågan i Korsholm är ändå skolskjutsarna eftersom över 1000 elever får skolskjuts varje dag.

På bussbolaget Wiik & Ström som bland annat sköter om skolskjutsarna i Korsholm är en stor del av personalen permitterad och trafiken körs enligt sommartidtabell.

Vd Patric Wiik berättar att han inte vet exakt hur och när personalen kan komma tillbaka.

- Under de närmaste dagarna måste vi utreda hur det går till, säger Wiik.

Wiik säger att han inte vet hur eleverna ska kunna hålla avstånd till varandra ombord på skolbussarna och om begränsningen att man inte ska samlas i större grupper än tio personer hålls kvar är det svårt att åka skolbuss.

- I våra linjebussar är det minst 60 passagerare i, vi har till och med bussar som tar 70 passagerare. På vissa turer är de ganska fullsatta.

Wiik frågar sig hur man ska lösa det här problemet och om lösningen är fler bussar.

- Eleverna från skärgården kan ha en timmes skolresa. Då är de tätt in på varandra i början och slutet av dagen och då känns det kanske lite galet att de är uppdelade i mindre grupper under dagen, säger Wiik.

Regeringen har utlovat mer information till kommunerna om hur närundervisningen ska ordnas och Ahlberg hoppas på mer information om hur stora grupper man kan ha i skolorna.

- Det påverkar ju väldigt mycket hur vi ska handla. Det är klart att vi kommer att sköta om det här på något sätt, säger Ahlberg.

Diskussion om artikeln